Sukulaisensa terrorijuoneen sotkeneet veljekset aikoivat räjäyttää ja kaasuttaa matkustajakoneen – lihamyllyyn piilotetun pommin matka tyssäsi jo lentoasemalle

Australiassa tuomioistuin on langettanut pitkät tuomiot veljeksille, jotka suunnittelevat matkustajakoneen räjäyttämistä ja kaasuttamista myrkyllä toissa vuonna. Tapauksesta uutisoivat muun muassa Sydney Morning Herald ja ABC News.

Khaled Khayat ja Mahmud Khayat saivat 40 ja 36 vuotta vankeutta, vaikka heidän suunnitelmansa eivät toteutuneet. Veljesten täytyy istua tuomioistaan ainakin 30 ja 27 vuotta ennen mahdollisuutta ehdonalaiseen.

Ensimmäisenä veljet yrittivät ujuttaa lihamyllyyn piilotetun pommin Ethiad Airwaysin Sydneystä Abu Dhabiin lentävään koneeseen. Pommi oli piilotettu räjähteestä tietämättömän, niin ikään veljeskatraaseen kuuluvan, Amer Khayatin matkalaukkuun.

Pommin ja laukun matka tyssäsi kuitenkin jo kentälle, kun matkatavara todettiin aivan liian painavaksi lennolle.

Viranomaisten mukaan veljeä oli pyydetty kuljettamaan sukulaisille tarkoitettuja lahjoja. Ylipainon paljastuttua toinen pommin rakentaneista veljistä oli poistanut sen laukusta todettuaan paljastumisriskin liian suureksi.

Operaatiota ohjailtiin ulkomailta käsin

ABC Newsin mukaan veljekset suunnittelivat myös erilaista iskua, jossa olisi käytetty myrkkykaasua.

Tätäkään iskua joukko ei onneksi onnistunut toteuttamaan.

Tekoihin liittyy myös neljäs veljeksistä, Tarek Khayat, joka oli tapahtuma-aikaan Isis-taistelijana Syyriassa. Tarek sekä ”valvojaksi” nimetty nimeämätön henkilö välittivät Australiaan ohjeita pommin rakentamiseen mobiiliapplikaation avulla. Australiaan toimitettiin myös pommin rakentamiseen sopivia osia Turkista käsin.

Tarek Khayat on saanut aiemmin irakilaisessa oikeudessa kuolemantuomion, mutta tuomiota ei ole laitettu täytäntöön, sillä Tarek Khayat on kuolemaisillaan keuhkosyöpään.

Matkalaukun sisällöstä tietämätön Amer Khayat puolestaan vietti aiemmin kaksi ja puoli vuotta libanonilaisessa vankilassa, ennen kuin hänet vapautettiin. Vapauttamista edesauttoi Australian viranomaisten miehestä antamat tiedot.

Terroristien juoneen tietämättään sotkettu Amer Khayat on todennut rakastavansa veljiään edelleen heidän teoistaan huolimatta, sillä he ovat hänen mukaansa ”samaa verta.”

Veljesten tuomioista kertoi aiemmin Suomessa Helsingin Sanomat.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja