"Suhde lapsenlapsiin kestää, jos yhteys on hyvä"

Kolmen teini-ikäisen tytön vaari, opetusneuvos Pekka Leinonen näkee lapsenlapsiaan säännöllisesti. Vaikka opinnot vievätkin tyttöjen aikaa, vaarin kanssa ollaan yhteydessä joka viikko- ihan kuten lapsenakin.

Pekka Leinosen mukaan hyvä yhteys lapsenlapsiin säilyy ja kehittyy, kunhan ei sotkeudu jokaiseen asiaan. Ajan myötä suhde muuttaa muotoaan ja yhteiset puuhat muuttuvat lasten kasvaessa.

"Lapsuusiässä askartelimme tyttöjen kanssa paljon. He saattoivat sanoa, että vaari, teetkö meille hevosen", Leinonen muistelee.

Jokainen lapsenlapsi sai vaarilta työkalupakin kolmevuotiaana. Kyse ei ollut mistään muovisesta leikkikalusetistä.

"Siellä oli jokaiselle oikea vasara, ruuvimeisseli ja puukko", Leinonen kertoo.

Miten muut aikuiset mahtavat suhtautua Leinosen kasvatusmetodeihin?

"Kyllä tänä päivänä tätä varmaan joku kauhistelee. Lasten elämä tehdään liian usein niin sileäksi, että vastuksia pitää oikein järjestämällä järjestää. Ja aikuisena ei osata edes naulaa lyödä seinään."

Askartelusta videoeditointiin

Leinonen painottaa, että lapsia pitäisi tietenkin valvoa, opastaa ja neuvoa työkalujen käytössä, kuten muussakin kasvussa. Jokaisen vanhemman tulisi Leinosen mukaan antaa lapsilleen mahdollisuus tutustua oikeisiin työvälineisiin. Esimerkiksi leikkikameran sijaan lapsille pitäisi antaa oikea kamera ja opettaa heidät kuvaamaan.

Kun Leinosen lapsenlapset olivat pieniä, vaarin kanssa askarreltiin, pelattiin pelejä, luettiin kirjoja ja tehtiin maataloustöitä perunamaalla. Nykyään Leinonen luo mahdollisuudet tyttökolmikon videoiden editoimiseen.

"Lapset kuvasivat videokameralla omat versionsa Harry Potterista ja Pirates of the Caribbeanista. Kysyin, että haluavatko he editoida eli leikata omat elokuvansa. Tytöt olivat innoissaan."

Leinosen mukaan tekemällä oppii, siihen pitää kannustaa.

"Jos nuoria kannustetaan ja rohkaistaan, heistä tulee uskaltavia. Tänä päivänä nuorilla on myös mahdollisuuksia ihan eri tavalla kuin ennen ja apua löytyy."

Vaari koululle koekaniiniksi

Ajan myötä myös lapsenlapset ovat päässeet neuvomaan vaariaan. Esimerkiksi kännykän käytössä nuoriso pärjää Leinosta paremmin. Vinkkejä ja ohjeita on jaettu mielellään isovanhemmille.

Leinonen on päässyt Ulla-vaimonsa kanssa myös tutustumaan lastenlasten kouluelämään. Yksi tytöistä kutsui isovanhemmat opiskelupaikkaansa hiustenleikkuuseen, kun tarvitsi harjoittelua varten saksittavaa.

"Saara opiskelee parturi-kampaajaksi. Tässä näkee, että ajan kuluessa löytyy ihan uusia yhteisiä juttuja", Leinonen iloitsee.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja