Mainos

SubTV:lle huomautus raakuudesta matkailuohjelmassa

Julkisen sanan neuvosto (JSN) on antanut SubTV:lle huomautuksen matkailuohjelmasta, jossa näytettiin koiran teurastus ja syönti Balilla Kaakkois-Aasiassa. Langettava päätös tuli väkivaltaisen ja raaistavan kuva-aineiston sensaationhakuisesta esittämisestä ilman, että aineiston näyttämisellä oli tiedonvälitystä edistävää yleistä merkitystä. SubTV:n Madventures-ohjelmasta oli JSN:lle kannellut Koirapakolaiset ry.

Ohjelmasarjassa kaksi toimittajaa kiertää maailmaa pienellä budjetilla. Huomautukseen johtanut kuvamateriaali näytettiin marraskuussa ohjelman Mad Cook -osiossa, joka SubTV:n mukaan on tarkoitettu perinteisiä kokkiohjelmia ruotivaksi satiiriksi.

Ohjelmassa näytettiin, kuinka balilaiset miehet teurastivat puunuijalla koiran, nylkivät ruhon ja valmistivat koirasta päivällisen. Suomalaistoimittaja kommentoi tapahtumia tv:n kokkiohjelmia mukaillen. Lopuksi toimittaja heitti "Ransuksi" nimeämänsä koiran pään jokeen ja osallistui sen jälkeen ateriointiin.

SubTV puolusti jakson näyttämistä muun muassa sillä, että Balilla päivällisen valmistaminen koirasta on tavanomainen ja arkipäiväinen tapahtuma. Kanavan ohjelmapäällikkö tosin myönsi tapahtuman esittämisen ylittäneen kohtuullisena pidettävän rajan.

JSN:n mukaan järkyttävääkin kuvamateriaalia todellisista tapahtumista on voitava esittää, jos sillä on yleistä merkitystä tiedonvälitykselle. Neuvoston mielestä Madventures meni kuitenkin kritiikittömästi mukaan kansainvälisen sensaatiojournalismin vastenmielisimpiin ilmiöihin, eikä leikillinen tai humoristinen esitystapa vähennä journalistin ammattieettistä vastuuta.

-Nyt ohjelmatekijöiden pyrkimys satiiriin välittyi katsojalle julmuuden ihannointina, JSN lausuu.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.