Säteilyturvakeskus vakuuttaa: "Zaporizhzhjan reaktorit ovat turvallisessa tilassa" – huojentava viesti myös suomalaisille

Mitä Kahovkan padon tuhoamisesta seuraa? Jarmo Lindberg kommentoi Ukrainan tilannetta 6:52
Mitä Kahovkan padon tuhoamisesta seuraa? Jarmo Lindberg kommentoi Ukrainan tilannetta

Säteilyturvakeskus vakuuttaa, että Suomessa ei tarvitse varautua suojautumaan säteilyltä Ukrainan tapahtumien takia. 

Tiistaiaamuna on laajalti uutisoitu Etelä-Ukrainassa Dnepr-joella sijaitsevan Kahovkan padon tuhoutumisesta. 

Puolustusvoimain entinen komentaja, kokoomuksen kansanedustaja Jarmo Lindberg sanoo MTV Uutisille, että kyseessä on yksi isoimpia tapahtumia koko Venäjän hyökkäyssodan aikana – ovathan padon tuhoutumisen yhteiskunnallisett vaikutukset mittavia. 

– Kahovkan tekojärvi tyhjenee ja se saattaa vaikuttaa Zaporizhzhjan ydinvoimalan jäähdytysveteen ja kuivattaa kanavia, jotka vievät makeaa vettä Krimille, Lindberg kertoo esimerkkeinä vaikutuksista. 

Säteilyturvakeskus rauhoittelee suomalaisia

Säteilyturvakeskus (STUK) on myös reagoinut tapahtuneeseen ja seuraa tilannetta. STUKin mukaan padon tuhoutumisella ei ole suoraan vaikutusta Zaporizhzhjan ydinvoimalaitoksen reaktoreiden jäähdyttämiseen. 

– Reaktorit ovat turvallisessa tilassa. Välitöntä säteilyvaaraa ydinvoimalaitoksella ei ole, STUK kirjoittaa tviitissään. 

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä

Zaporizhzhjan ydinvoimala on Euroopan suurin ydinvoimala. Sen tilannetta on tarkkailtu koko sodan ajan. Suomessakin on pohdittu, mitä tapahtuisi, jos ydinvoimala tuhoutuisi sodassa. Säteilyturvakeskus muistuttaa jälleen, että Suomessa ei tarvitse olla huolissaan. 

– Mikään Ukrainassa radioaktiivisiin materiaaleihin tai ydinvoimalaitoksiin liittyvä onnettomuus tai vahingonteko ei myöskään voi aiheuttaa tilannetta, jonka takia Suomessa ihmisten tarvitsisi suojautua säteilyltä, STUK vakuuttaa. 

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä

Voit seurata Kahovkan padon tuhoutumisen vaikutuksia tämänpäiväisestä sotaseurannastamme

Onko Zaporizhzhjan ydinvoimala uhka Suomelle? 3:22
Onko Zaporizhzhjan ydinvoimala uhka Suomelle? Näin asia nähtiin elokuussa 2022, kun ydinvoimalan tilanne aiheutti huolta. 

Lue myös:

    Uusimmat