Stubb väitti Haaviston muuttaneen kantaansa Natosta: Tarkistimme, kuka sanoi mitäkin

Stubb väitti Haaviston kannan muuttuneen Norfolkin suhteen 1:48
Katso: Stubb väitti Haaviston kannan muuttuneen Norfolkin suhteen.

Presidenttiehdokkaiden välille tuli kiistaa aiemmista mielipiteistä liittyen Naton esikuntiin. MTV Uutiset tarkisti ehdokkaiden väitteet.

MTV:n Kaksintaistelussa keskiviikkoiltana ehdokkailta kysyttiin, miten Suomen ja Naton puolustus sovitetaan yhteen.

Alexander Stubbin mukaan yhteensovitettavaa löytyy siitä, kuinka Nato-joukkoja tai upseereita tuodaan Suomeen. 

– Olen ehdottanut, että saisimme jonkinlaisen alaesikunnan, jossa olisi joitakin kymmeniä upseereita, varsinkin, jos on kyse maavoimista, koska se vahvistaisi meidän integroimistamme Natoon.

Pekka Haavisto korosti Suomen omaa osaamista ja sen tuomista Natoon. Haavisto myös puhui alaesikunnan puolesta.

– Olisi hyvä, että pohjoismaat olisivat tulevaisuudessa samojen esikuntatoimintojen alla, Haavisto sanoi viitaten siihen, että aluksi Suomi menee Hollannin Brunssumin esikunnan alaiseksi, kun taas Tanska ja Norja ovat Yhdysvaltojen Norfolkin alaisena.

– Ja sitten, kun niistä puuttuu maavoimien esikuntatoiminto, se mahdollisesti saataisiin Pohjoismaihin ja siitä Suomen kannattaisi kilpailla.

Tässä kohtaa Stubb puuttui Haaviston puheeseen sanoen, että Haavisto on muuttanut kantaansa ja todennut aiemmassa vaalitentissä, ettei alaesikuntia tarvitsisi. 

Haavisto kiisti mielenmuutoksen ja vakuutti, että on puhunut samoin myös aiemmin. 

Voit katsoa tilanteen videolta artikkelin alusta.

Kuka siis sanoi mitä? Ylen presidenttiväittelyssä 1. helmikuuta Stubb kertoi kannattavansa, että Suomeen perustetaan jonkinlainen alaesikunta. 

– Se käytännössä tarkoittaa, että tänne tulee muutama kymmenen upseeria. Ei ole kyse Naton tukikohdasta eli prikaatista. Sellaisia Natolla ei kerta kaikkiaan ole. Me tarvitsemme kaikkeen harjoittelutoimintaan ja myös Suomen puolustukseen ja sen suunnitteluun Nato-sotilaita ja niitä tulee varmasti toivon mukaan olemaan, Stubb sanoi.

Haavisto vastaa, ettei ole täysin samaa mieltä. 

– Suomen puolustus nojaa aina suomalaisiin. Meidän asevelvollisuusjärjestelmämme, meidän puolustusvoimiimme ja kaikissa normaalitilanteissa pystymme tätä maata itse puolustamaan, Haavisto sanoi.

Haaviston mukaan Naton jäsenyys ja Yhdysvaltojen kanssa solmittu kahdenvälinen sopimus tuovat jonkin verran yhdysvaltalaissotilaita varastoalueiden yhteyteen ja harjoituksiin.

– Hyvin monet Nato-maat ovat pyrkineet saamaan pysyviä joukkoja alueelleen. Niitä annetaan aika naftisti ja meillä ei ole sellaista turvallisuustilannetta, jossa nämä joukot tulisivat nyt tarpeeseen, Haavisto sanoo.

Haavisto kuitenkin palaa myöhemmin vastauksessaan esikuntiin. Hän sanoo kannattavansa mallia, jossa kaikki Pohjoismaat ovat saman esikunnan alla. 

Hän sanoo myös keskiviikkoillan tapaan, että maavoimien esikuntatoiminnoista olisi Suomen syytä käydä kisaa, jotta ne saataisiin tänne.

– Mutta se ei ole tällainen itsestäänselvyys, että se voitetaan Suomeen, Haavisto sanoi.

Haavisto siis puhuu totta sanoessaan, että on aiemminkin kannattanut alaesikuntien hakemisesta Suomeen.

Toisaalta on ymmärrettävää, että Stubb on erehtynyt asiasta, sillä Ylen tentissä Haavisto vastaa aluksi olevansa eri mieltä vastauksesta, jossa Stubb on asiaa ehdottanut.  

Kuka johtaa, kun kriisi iskee Nato-Suomessa? Katso puolustusta koskeva osuus kokonaisuudessaan: 

Osa 4: Kuka johtaa, kun kriisi iskee Nato-Suomessa? 14:11

Lue myös:

    Uusimmat