Stubb: Poliittinen päätöksenteko on rikki

Pääministeri Alexander Stubbin (kok.) mielestä Suomessa tarvitaan seuraavaksi hallitus, joka pystyy tekemään vaikeitakin päätöksiä.

– On ilman muuta selvää, että meillä pitää seuraavaksi olla selkeä vaalitulos ja sellainen hallitusryhmittymä, joka pystyy tekemään päätöksiä. Juuri nyt poliittinen päätöksenteko on rikki. Se poliittinen konsensus, joka rakennettiin kolme vuotta sitten, ei ole toiminut tarpeeksi hyvin.

Stubbin mukaan talouden muuttunut tilannekuva on vaikeuttanut yhteistyötä muun muassa SDP:n kanssa. Hän puhui asiasta aamun Huomenta Suomessa.

– Neljä vuotta sitten, kun tämä hallitus aloitti toimintansa, tilannekuva oli hyvin erilainen. Kokoomus sanoi, että nyt pitää tehdä rakenteellisia uudistuksia, pitää saada velkaantuminen taittumaan. Siihen ei riitä pelkästään talouskasvu. Siinä vaiheessa demarit sanoi, että kyllä talouskasvu riittää. No, me sopeutimme vajaat kaksi miljardia, nyt on ollut pakko sopeuttaa kuusi miljardia lisää.

Pääministeri, kokoomuksen puheenjohtaja Alexander Stubb ei sulje ovea yhteistyöltä SDP:n kanssa vaalien jälkeen.

– Tosiasia on se, että jos tilannekuva on näin radikaalin erilainen, niin yhteistyö on vaikeaa. Sanonko minä tässä, että me emme tee yhteistyötä sosialidemokraattien kanssa. En missään nimessä. Vaalitulos ratkaisee. 

– Minun mielestäni kannattaa olla rehellinen ja sanoa, että näissä vaaleissa kukaan ei voi lähteä lupaamaan kaikkea maan ja taivaan väliltä. Me joudumme kaikki sopeuttamaan lisää.

Puolueiden välit nousivat keskusteluun, kun maatalousministeri Petteri Orpo sanoi viikko sitten, että kokoomuksen ja SDP:n välinen yhteistyö on tullut tiensä päähän.

Maahanmuutto nousee vaaliteemaksi?

Alexsander Stubb totesi Huomenta Suomessa, että maahanmuutto voi nousta kevään eduskuntavaalien teemaksi.

– Vaaleissa on yleensä 5-6 aihetta ja sitten yksi yllättävä aihe. Yleensä se on talouspolitiikka, vaikkapa hyvinvointipolitiikka, turvallisuuspolitiikka, työllisyyspolitiikka, ympäristöpolitiikka ja sitten joku teema, viimeksi se oli Kreikka. Voisin hyvin kuvitella, että maahanmuutto nousee yhdeksi teemaksi - toivottavasti myönteisessä hengessä.

Stubbin mielestä maahanmuutto on Suomen kaltaiselle maalle lähtökohtaisesti hyvä asia.

–  Me tarvitsemme työperäistä maahanmuuttoa. Ongelma tässä on se, että aika monesti menee puurot ja vellit sekaisin. Ruvetaan puhumaan maahanmuutosta, pakolaisista ja kiintiöistä ihan eri tavalla kuin puhutaan työperäisestä maahanmuutosta. Suomi on kansainvälinen maa ja hyvä niin.

Stubb toteaa, että maahanmuuttopolitiikan kiristäminen ei ole ratkaisu.

– Nyt jos me katsomme sitä kehitystä, jonka kansainvälinen Suomi on kokenut 90-luvulta asti, niin meillähän on ei-suomalaiset kaksinkertaistuneet joka kymmenes vuosi. 1990 oli 40 000, 2000 oli 80 000 ja 2010 oli 160 000, 2020 oletetaan, että 360 000 ja 2030 tulee olemaan noin puoli miljoonaa.

– Suurin osa näistä muuttajista tulee perheen kanssa, opiskelemaan tai töihin. He ovat sitä kautta nettomaksajia meidän sosiaaliturvajärjestelmälle. Ei pidä synnyttää sellaista vastakkainasettelua. Me elämme globaalissa taloudessa ja maailmassa, missä tarvitaan sekä kantasuomalaisia että maahanmuuttajia.

Stubbin mukaan tärkeää on miettiä, miten ihmisiä pystytään integroida Suomeen.

–  Täytyy tehdä toisen sukupolven suomalaisia.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja