Mainos

Stubb: Nämä neljä asiaa ratkaisevat yhteiskuntasopimuksen synnyn

Hallitus hyväksyi eilen ehdotuksen yhteiskuntasopimuksesta, mutta vääntö asiasta jatkuu vielä pitkään. 

Seuraavan kerran sopimuksen kohtaloa saadaan jännittää ensi viikon alussa. SAK on sanonut, että hallitukselta pitäisi olla luvassa verohelpotuksia, jotta järjestö lähtee mukaan sopimukseen. 

Hallituksenkin lopullinen kanta siihen, onko sopimusta syntynyt, selviää vasta myöhemmin. 

8:34

– Pallo on nyt työmarkkinajärjestöillä. Maanantaina SAK päättää, onko se mukana vai ei. Totta kai me toivomme, että he olisivat. Toinen vaihe on se, kun liitot vievät tes-kierroksella yhteiskuntasopimusta että paikallista sopimista sisään omiin sopimuksiinsa. Sen jälkeen pystymme arvioimaan kokonaisvaikutuksen, MTV:n Huomenta Suomessa vieraillut valtionvarainministeri Alexander Stubb sanoo.

Stubbin mukaan ei ole olemassa sadan prosentin rimaa siitä, miten hyvin sopimuksen pitää toteutua, jotta hallitus voi hyväksyä paketin.

Miten hallitus tekee lopullisen päätöksensä?

– Ensimmäiseksi katsotaan työllisyyttä ja kasvua: yhteiskuntasopimuksen vaikutusta julkiseen kokonaistalouteen ja kilpailukykyä. Toinen on maltillisen palkkaratkaisun vaikutus. Kolmas on palkkamalli, jota työmarkkinajärjestöt rakentavat. Mikä sen vaikutus on? Neljäs on paikallisen sopimuksen vaikutus talouteen. Nämä yhteen panemalla saamme kokonaiskuvan kesäkuussa 2016 ja puoliväliriihessä 2017.

7:27

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.