Mainos

Stubb hehkuttaa saksalaisen autotehtaan työntekijöiden joustavuutta

MTV:n Huomenta Suomi -ohjelmassa vieraillut valtiovarainministeri Alexander Stubb hehkuttaa Volkswagenin työaikapankkia.

– Jossain vaiheessa Volkswagen ilmoitti työntekijöilleen, että me joudumme saneeraamaan. Työntekijät tulivat vastaan ja sanoivat, että ei tehdäkään näin. Nyt tehdään neljäpäiväistä viikkoa, pidetään kaikki töissä ja sitten kun myynti lähtee uudestaan liikkeelle, niin ruvetaan tekemään pidempää päivää. Tämän tyyppisiä luovia ratkaisuja me tarvitsemme, valtiovarainministeri Alexander Stubb sanoi MTV:n Huomenta Suomessa.

Stubb nosti Volkswagenin tapauksen esimerkiksi siitä, että osa palkansaajista on valmiita tinkimään ansioistaan säilyttääkseen työpaikan. Samasta aiheesta kirjoitti myös Elinkeinoelämän valtuuskunnan johtaja Matti Apunen eilen Helsingin Sanomissa.

”Yleissitovuus ei ole ainoa sopimusvapauden rajoitus, mutta se on järjestelmän kuningaspultti. Siihen on kytketty joukko pienempiä erimielisyyksiä. Konkreettisesti tämä tarkoittaa vaikkapa tilannetta, jossa lakkautusuhan alla olevan tehtaan työväellä ei ole vapaita käsiä sopia sellaisista ehdoista, jotka voisivat pitää linjan käynnissä. Samantyyppisiä kysymyksiä tulee vastaan nuorten, maahanmuuttajien ja työttömien rekrytoinneissa", Apunen sanoi Helsingin Sanomissa.

Stubbin mukaan Apusen esimerkki ei välttämättä ole se toimi, jolla maa lähtee nousuun, mutta muistuttaa toisaalta, että palkansaajistakin löytyy kyllä halua joustaa.

– Maikkarilla taisi olla toissapäivänä gallup, jossa sanottiin, että suomalaiset ovat valmiina menemään pidemmälle joko leikkauksissa tai sopeutuksissa, Stubb totesi.

MTV Uutisten kyselystä kävi ilmi, että yli puolet vastanneista hyväksyy täysin tai osittain hallituksen esittämät toimet, joilla pyritään parantamaan Suomen kilpailukykyä.

– Se on osoitus siitä, että on ymmärrystä, että jotain pitää tehdä.


Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.