Stressi valvottaa suomalaisia – Näin nukut paremmin!

Viime vuoden lopulla tehdyn kyselytutkimuksen mukaan jopa noin viidennes suomalaisista kärsii unettomuudesta. Suurimmaksi syyksi suomalaisten unettomuuteen mainitaan stressi.

Tutkimuksen mukaan unettomuuden syyt vaihtelevat huomattavasti eri ikäluokkien välillä. Kun kääntyneet valvovat useammin masennuksen tai sairauksien vuoksi, niin nuorten unihäiriöt johtuvat puolestaan enemmän nukkumisaikataulun myöhästymisestä murrosiässä. Unettomuudesta kärsivät henkilöt itse olivat tutkimuksen mukaan sitä mieltä, että suurin syyllinen unettomuuteen on stressi.

– Stressi aiheuttaa paljon unettomuutta varsinkin työssä käyville aikuisille ja opiskelijoille. Joskus unettomuus saa alkunsa stressaavasta elämäntilanteesta ja jatkuu edelleen, vaikka varsinainen stressin aiheuttaja häviäisikin, sanoo ylilääkäri Timo PartonenTerveyden ja hyvinvoinnin laitoksesta.

Unettomuutta monenlaista

Siinä missä syitä unettomuuteen on monia, myös itse unettomuutta on monenlaista. Toisille unettomuus esiintyy vaikeutena nukahtaa illalla, kun taas toiset kärsivät unettomuudesta heräilemällä pitkin yötä. Kolmannessa tapauksessa kärsitään loppuyön unettomuudesta eli herätään aamuyöllä eikä enää saada unenpäästä kiinni.

– Unihäiriöt voidaan jakaa myös lyhytkestoiseen, pitkäkestoiseen ja toistuvaan unettomuuteen, mutta se voi olla myös jotain siltä väliltä, Partonen tarkentaa.

Paras lääke unirytmin säännöllistäminen

Monissa unitutkimuksissa mukana olleen Partosen mukaan unettomuudesta kärsivät voivat saada apua myös ilman lääkkeitä, unirytmin säännöllistämisellä.

– Unettomuudesta päästäkseen on mentävä aina samaan aikaan nukkumaan, ja mikäli huomaa olevansa liian virkeä, on tultava pois vuoteesta ja palattava sinne vasta väsyneenä. Yleensä tämä auttaa, kun vain jaksaa toistaa säännöllistä rytmiä kaksi tai kolmekin viikkoa, Partonen kertoo.

Makuuhuone kuntoon

Myös pienistä muutoksista makuuhuoneen sisustukseen ja sängyn ergonomisuuteen voi olla apua. Hyvä nukkumisasento edesauttaa nukahtamista ja unen laatua, joten patjalla ja tyynyllä on unenlaadulle suuri merkitys. Herkkäunisen kannattaa karsia makuuhuoneesta pois turhat ärsykkeet, kuten televisio ja tietokone. Unta voi häiritä myös esimerkiksi melu tai valo pääsy makuuhuoneeseen.

Myös makuuhuoneen lämmitys kannattaa säätää sopivaksi, sillä muutaman asteen viileämmässä makuuhuoneessa nukkuu usein paremmin kuin liian lämpimässä huoneessa. Kiinnitä huomiota myös makuuhuoneen kunnolliseen ilmanvaihtoon ja tuuletukseen, sekä yleiseen puhtauteen.

– Muutoksella halutaan purkaa pois ehdollistuminen, joka on syntynyt siitä, että henkilö on maannut unettomana vuoteessaan. Vuode koetaan tällöin huonoksi, ja joskus on pakko tehdä isoja muutoksia, jotta voi opetella uudestaan menemään nukkumaan ja nukahtamaan väsyneenä hyvässä vuoteessa.

Lähde: Unikulma

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat