Stop suutelulle! Parisuhteen läheisyydelle on syytä panna paussi: Suutelu ja halailu ovat tehokkaita koronaviruksen tartuntareittejä

Terveyden- ja hyvinvoinnin laitos THL on ohjeistanut suomalaisia eristämään itsensä muista ihmisistä koronaepidemian hillitsemiseksi. Mutta millaista etäisyyttä tulisi pitää puolisoon tai kumppaniin?

Suomessa kehiteträän koronan pikatestiä, josta voisi saada tuloksen jopa 15 minuutissa. Katso video: 

Ihmisiä kautta maailman on kehotettu välttämään deittailua koronaviruksen jyllätessä maailmalla. Ulkona liikkuessa ja asioidessa tulee pitää turvaväliä muihin ihmisiin.

Sairastuneen pitää noudattaa erityistä varovaisuutta kotonakin, ettei tartuta muita samassa asunnossa asuvia.

Kaikki virustartunnan saaneet eivät saa minkäänlaisia koronaan viittaavia oireita. Näyttää myös vahvasti siltä, että taudinkantaja voi levittää koronaa jo ennen kuin hänelle ilmaantuu mitään oireita.

Mitä tämä kaikki tarkoittaa parisuhteen kannalta? Onko fyysistä läheisyyttä syytä välttää kumppaninkin kanssa? MTV Uutiset kysyi asiaa.

Jos kumppani oireilee tai hänelle on todettu koronatartunta, on ilmiselvää, ettei läheiseen kontaktiin kannata ryhtyä, jos itse haluaa yrittää pysyä terveenä.

– Suutelu ja halailu ovat tehokkaita tartuntareittejä. Yhdynnän kautta tarttumisesta ei ole tietoa, mutta lähikontaktissa tauti tarttuu, vahvistaa uhkaavien infektiotautien apulaisprofessori Tarja Sironen Helsingin yliopistosta.

Jos siis haluaa minimoida sairastumisriskin, kannattaa pusut ja halailut panna paussille myös oireettoman kumppanin kanssa.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja