Stoltenberg: Odotan innolla, että voimme pian toivottaa Ruotsin jäseneksi

Turkin presidentti Erdogan antoi parlamentille esityksen Ruotsin Nato-jäsenyydestä – Unkarin reagointia odotetaan 4:09
Turkin presidentti Erdogan antoi parlamentille esityksen Ruotsin Nato-jäsenyydestä – Unkarin reagointia odotetaan

Tukholmassa vieraileva Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg sanoo odottavansa innolla, että voi toivottaa Ruotsin tervetulleeksi sotilasliitto Naton jäseneksi "hyvin pian".

Stoltenberg kertoi lehdistötilaisuudessa toivovansa, että Turkin parlamentti käsittelee Ruotsin jäsenyyshakemuksen nopeasti. Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan allekirjoitti eilen pöytäkirjan Ruotsin liittymisestä Natoon ja se on luovutettu nyt parlamentin käsittelyyn.

Mitään tarkkaa päivämäärää jäsenyydelle Stoltenberg tai Ruotsin pääministeri Ulf Kristersson eivät suostuneet veikkaamaan. Kumpikaan ei myöskään lähtenyt veikkailemaan sitä, onko Ruotsi Naton jäsen sotilasliiton marraskuun kokoukseen mennessä.

Kristersson puhui tiedotustilaisuudessa myös Koraanin poltoista Ruotsissa ja Ruotsia koskevasta disinformaatiosta. Kristerssonin mukaan Ruotsista on levitetty virheellistä tietoa koskien muslimilapsien huostaanottoa ja maan sosiaalipalveluita.

– Tämä on vaarallista Ruotsille, ruotsalaisille ulkomailla ja Ruotsin intresseille, hän sanoi lehdistötilaisuudessa.

Viime viikolla kaksi ruotsalaista jalkapallofania ammuttiin Brysselissä. Belgian viranomaisten mukaan hyökkäyksen tarkoituksena oli tappaa nimenomaan ruotsalaisia.

"Ulkoinen voima" kaapelivaurion takana

Tilaisuudessa puhuttiin myös Itämerellä tapahtuneista kaasuputki- ja tietoliikennekaapelivaurioista.

Suomen ja Viron välinen Balticconnector-kaasuputki vaurioitui kaksi viikkoa sitten 8. lokakuuta. Vaurioita havaittiin myös tietoliikennekaapeleissa Suomen ja Viron sekä Ruotsin ja Viron välillä.

Kristerssonin mukaan Ruotsin kaapelivaurio johtui "ulkoisesta voimasta". Tilanteen analysointi jatkuu.

– Nato tekee yhteistyötä Ruotsin, Suomin ja Viron kanssa tilanteen selvittämiseksi, sanoi taas Stoltenberg.

Unkarin tilanne vielä auki

Turkki ja Unkari ovat ainoat Nato-maat, joiden parlamentit eivät vielä ole ratifioineet Ruotsin Nato-jäsenyyshakemusta. Turkin mukaan jäsenyyden ratifioimisen esteenä ovat olleet muun muassa kiistat Turkin kurdimilitanteiksi leimaamien ihmisten luovuttamisesta Turkkiin sekä Ruotsissa tapahtuneet lukuisat Koraanin polttamiset.

Unkarin Ruotsi-päätöksen eteneminen on edelleen hämärän peitossa. Pääministeri Viktor Orban sanoi viime kuun lopulla Unkarin parlamentille, ettei Ruotsin Nato-jäsenyyden ratifiointi ole kiireellistä. Parlamentti oli tuolloin koolla ensimmäistä kertaa kesäistuntotauon jälkeen.

Orbanin on kuitenkin Ruotsi-päätöksessään odotettu seuraavan Turkin esimerkkiä.

Tänään taas Unkarin sosiaalidemokraattinen oppositiopuolue MSZP esitti maan parlamentin kutsumista ensi viikolla ylimääräiseen istuntoon käsittelemään Ruotsin Nato-jäsenyyden ratifiointia, kertoi Ruotsin televisio SVT. Puolueen julkistaman tiedotteen mukaan Ruotsin jäsenyydestä olisi syytä äänestää ensi maanantaina tai viimeistään tiistaina.

Stoltenberg sanoi tiistain tiedotustilaisuudessa olettavansa, ettei Unkari viivästytä Ruotsin Nato-jäsenyyden hyväksyntää.

Lue myös:

    Uusimmat