Stevia valtasi limumarkkinat – miten kävi aspartaamille?

Euroopan komissio antoi viime marraskuussa päätöksen, jonka perusteella stevia hyväksytään Euroopan Unionin alueella elintarvikkeissa käytettäväksi makeuttajaksi. Uutinen oli positiivinen erityisesti keinotekoisia makeutusaineita vastustaville kuluttajille, sillä aspartaami sai nyt uuden, täysin kalorittoman ja luontaisen kilpakumppanin.

Maailmalla steviaa on käytetty kauan. Makeutusainetta kutsutaan nimellä stevioliglykosidit, joita saadaan Stevia rebaudiana -nimisen kasvin lehdistä.

Etelä-Amerikan alkuperäiskansat ovat käyttäneet steviaa teen makeuttamiseen ja ruokien maustamiseen vuosisatojen ajan. Japanissa sitä on käytetty elintarvikkeiden ja juomien makeuttajana jo vuosikymmeniä. Myös USA:n, Australian ja Sveitsin elintarviketeollisuus on hiljattain ottanut stevian omakseen.

Suomessa stevian käyttö on kuitenkin uutta.

Monet makeutusainevalmistajat julkaisivat omat steviatuotteensa heti marraskuussa makeutusaineen tullessa lailliseksi Suomessa. Etunenässä kulki myös virvoitusjuomavalmistaja Hartwall, joka toi omat stevialla makeutetut juomansa markkinoille heti uuden lain tullessa voimaan. Hartwallin markkinointipäällikkö Leena Koskisen mukaan steviajuomat on otettu hyvin vastaan kuluttajien keskuudessa.

– Olemme itse olleet todella yllättyneitä steviajuomien suosiosta. Teimme jo joulukuussa kuluttajatutkimuksen selvittääksemme, kuinka hyvin suomalaiset tuntevat stevian. Jo silloin yli 39 prosenttia kertoi tietävänsä steviasta, vaikka tuotteita oli ollut markkinoilla vasta hetken, Koskinen kertoo Makuja-osiolle.

"Virvoitusjuomat eivät ole vaarallisia"

Erilaiset tutkimukset tyrmäävät säännöllisin väliajoin joko sokeripitoiset tai keinotekoisesti makeutetut virvoitusjuomat. Usein jommat kummat tuomitaan epäterveellisiksi tai jopa terveydelle vaarallisiksi. Hartwallilla tällaisiin tutkimuksiin osataan suhtautua varauksella.

–Kaikki meidän tuotteemme ovat turvallisia ja niissä ei ole mitään vaarallista. Mielestäni kuluttajien kannattaa ottaa järki käteen ja miettiä, kuinka paljon niitä virvoitusjuomia juodaan. Light-juomissa hyvä puoli on se vähäkalorisuus, mutta toiset arvostavat sitten sokerijuomien luonnollisuutta. Kukin löytäköön sen oman tuotteensa ja nauttikoot niitä kohtuudella. Emme me kehota ketään juomaan virvoitusjuomia kohtuuttomasti. Silloin voi tulla terveys- tai painohaittoja, Koskinen kommentoi

Aspartaamillekin vielä kysyntää

Mutta entäpä sitten aspartaami? Onko luonnollinen makeuttaja stevia onnistunut kaappaamaan vallan tältä kiistellyltä, keinotekoiselta makeutusaineelta?

– Virvoitusjuomissa on tapahtunut aivan samanlainen ilmiö kuin muissakin elintarvikkeissa, eli light-tuotteiden myynti on vähentynyt. Tämä tapahtui jo ennen, kuin steviatuotteet tulivat markkinoille, Koskinen selventää tilannetta.

– Uskomme, että myös aspartaamilla makeutetuille light-limuille on paikkansa markkinoilla. Toki tulemme panostamaan entistä enemmän näihin stevia-tuotteisiin, Koskinen jatkaa vielä.

Onko aspartaamista haittaa?

Euroopan elintarviketurvallisuusvirasto otti keväällä 2011 tutkintaan aspartaamin turvallisuuden.

Euroopan elintarviketurvallisuusvirasto kertoi tuolloin pitävänsä kahta aspartaamin terveysvaikutuksista tehtyä tuoretta tutkimusta perusteettomina. Tutkimuksissa aspartaami yhdistettiin lisääntyneisiin syöpätapauksiin ja ennenaikaisiin synnytyksiin.

Aspartaamin haittavaikutuksista on kiistelty pitkään ja aihetta tutkittu useiden virallisten terveysviranomaisten toimesta. Yhdysvaltojen puolustusministeriö Pentagon jopa luokitteli aspartaamin aiemmin kemialliseksi aseeksi.

Petra Kiiski/MTV3

Lue myös:

    Uusimmat