Mainos

Stadin Friidu ja Kundi liputtavat kansainvälisen Helsingin puolesta "On hyvä, että tänne tulee lisää ulkomaalaisia"

2:49

Stadin Slangi ry valitsi tänään Stadin Friiduksi kirjailija Pirkko Saision ja Stadin Kundiksi jazzrumpali Reiska Laineen. 

Stadin Slangi ry on Suomen suurin kotiseutuyhdistys, jonka yhtenä tärkeänä perinteenä on jo yli 20 vuoden ajan ollut nimetä Stadin Kundi ja Friidu. Varsinaisia kriteereitä ei ole koskaan määritelty, vaan kukin hallitus on luonut määritelmät ihan itse.

– Helsinkiläiset ovat voineet tehdä ehdotuksia. Tänä vuonna ylitse muiden nousivat juuri Saisio ja Laine, kertoi puheenjohtaja Harri Saksala Stadin Slangi ry:stä.

Saksalan mukaan stadin slangi voi hyvin.

– Pamlaaminen on jokaisen sukupolven oma kieli, sillä slangi muuttuu koko ajan. Nyt lainoja otetaan kaikkialta, kuten netistä, eikä niin kuin ennen naapurimaista Ruotsista ja Venäjältä. Minun suosikki sanani on ehdottomasti mutsi, naurahtaa Saksala.

Helsinki on Friidun ja Kundin sydämessä

Pirkko Saisio, 68, on syntyperäinen stadilainen kirjailija, ohjaaja ja näyttelijä. Hänellä on laaja kirjallinen tuotanto. Hän on kirjoittanut romaanien lisäksi näytelmiä, käsikirjoituksia elokuviin ja televisioon, pienoismusikaaleja, librettoja, laulujen sanoituksia ja suomennoksia.

Saisio on ohjannut myös monet kirjoittamistaan näytelmistä ja näytellyt itsekin teatterissa ja elokuvissa.

– Minun stadin slangi on peräisin 50-60-luvulta eli lapsuudestani. Olen Kalliossa syntynyt ja käynyt koulut. Slangihan muuttuu koko ajan eikä minun slangini ole päivitetty tähän päivään. Tänään lempislangi sanani on tietysti Stadin Friidu, iloitsee Saisio.

Saisio on tyytyväinen helsinkiläinen.

– Helsinkiä kehitetään kivaan suuntaan, sillä täällä on vilkas kulttuuritarjonta. Tämä on kansainvälinen, rento ja hyväntuulinen kaupunki, lisää Saisio.

Reiska  Laine, 70, on syntyperäinen stadilainen jazzrumpali, säveltäjä, järjestöaktiivi ja entinen kansanedustaja.

Laine on ainoa suomalaismuusikko, joka on esiintynyt Pori Jazz -festivaalilla joka vuosi sen perustamisesta, vuodesta 1966 lähtien. Vuonna 1981 Laine palkittiin Yrjö-palkinnolla.

–  Helsinki on hieno merellinen kaupunki ja synnyinkaupunkini. Tämä meri ja maisema on tärkeitä minulle. Olen asunut stadissa 67 vuotta ja pari vuotta asuin Kuusankoskella ja vuoden New Yorkissa, mutta aina minulla oli ikävä tänne. Olen asunut täällä viidessätoista eri paikassa ja melkein aina asunnostani on näkynyt meri, paljastaa Laine.

Laine on samaa mieltä Saision kanssa siitä, että Helsinki on kansainvälinen.

– Tästä tulee koko ajan entistä kansainvälisempi kaupunki. Täällä riittää jonkin verran töitä jazzmuusikoille, mutta taloudellinen puoli on vähän niin ja näin. Minulle ei ole väliä, että tänne tulee lisää ulkomaisia ihmisiä, koska ne värittää tätä paikkaa. Minun lempislangisanani on kliffaa hei, lisää Laine.

Valittujen Friidujen ja Kundien kirjo on ollut vuosien saatossa laaja ja monipuolinen. Esimerkkeinä kaikkien aikojen ensimmäinen Kundi ja Friidu, Kari Rahkamo ja Eva-Riitta Siitonen tai viime vuoden kaikille tutut Leena Uotila ja Pekka Sauri.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.