Mainos

SS: Työllisyysrahaa jäljellä koko maassa – viime vuonna rahat jo tähän aikaan loppu

Työllisyysmäärärahat ovat tänä vuonna riittäneet viime vuotta paremmin, kertoo Savon Sanomat. Vuosi sitten tähän aikaan määrärahat olivat jo loppuneet.

Työ- ja elinkeinoministeriön osastopäällikkö Tuija Oivo vahvistaa Savon Sanomille, että kaikissa ely-keskuksissa on vielä työllisyysrahaa jäljellä. 

– Toukokuussa koko maan määrärahoista oli sidottu jo tehtyihin päätöksiin 75,5 prosenttia. Näitä kaikkia rahoja ei siis ole käytetty, vaan rahaa on esimerkiksi varattu palkkatukiin, jotka maksetaan myöhemmin, Oivo sanoo.

Työllisyysmäärärahoihin kuuluvat erityisesti työttömän työnhakijan palkkaavalle työnantajalle maksettava palkkatuki ja starttiraha.

Viime vuonna ongelmia aiheutti se, että ministeriö oli korvamerkinnyt määrärahoja pitkäaikaistyöttömille. Monissa ely-keskuksissa oltiin keväällä tilanteessa, jossa jäljellä oli enää näitä korvamerkittyjä rahoja. Esimerkiksi alle 300 päivää työttömänä olleita nuoria ei voitu auttaa palkkatuella.

Oivo sanoo, että viime vuoden virheistä on opittu. Tänä vuonna korvamerkintää ei ole, ja ely-keskukset voivat käyttää määrärahansa parhaaksi katsomallaan tavalla.

Savon Sanomien mukaan ministeriö jakoi tammikuussa ely-keskuksille 502 miljoonaa euroa työllisyysmäärärahaa, mikä on noin 60 miljoonaa vähemmän kuin viime vuonna. Vuosina 2012–2016 summa on vaihdellut 450:n ja 570 miljoonan euron välillä.

2:08

Työttömien asemassa epätasa-arvoa

Savon Sanomien mukaan ensi vuoden talousarvioesitykseen valmistellaan kohtaa, jonka avulla työttömän passiivista työttömyystukea kuten työttömyyspäivärahaa, voisi käyttää palkkatukena, starttirahana ja liikkumisavustuksena. 

– Työttömät ovat nyt aika epätasa-arvoisessa asemassa, kun työllisyystukea saa alkuvuodesta, mutta loppuvuonna jaetaan niukkuutta.

– Passiiviseen työttömyystukeen kuluu vuodessa kuitenkin kuusi miljardia euroa ja aktiivinen työllisyystuki, kuten palkkatuki ja starttiraha, on noin 500 miljoonaa. 

Oivo toivoo tämän helpottavan tilannetta. Hän muistuttaa, ettei työllisyystuki ole subjektiivinen oikeus – sitä jaetaan eniten sitä tarvitseville ja siitä hyötyville.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja