Mainos

SS: Röntgenyritys kadotti tuhansia potilastietoja ja teki virheellisiä tulkintoja

Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira tutkii syöpäseulontoja tehneen yrityksen toimintaa, koska epäilee, että yksittäisten virheiden takia rintasyöpiä on jäänyt kenties havaitsematta. Lisäksi potilastietoja on kadonnut jäljettömiin, kertoo Savon Sanomat.

Savon Sanomien mukaan Valvira epäilee, että Espoossa kotipaikkaansa pitävän Suomen Radiologikeskus Oy:n rintasyöpäseulonnoissa on ollut potilasturvallisuutta vaarantavia puutteita.

Selvitystä toiminnasta on tehty syksystä 2014 lähtien. Selvityksessä on lehden mukaan mukana aluehallintovirastot, Terveyden ja hyvinvoinninlaitos sekä Suomen Syöpärekisteri.

Valvira on tehnyt vuosi sitten myös tutkintapyynnön poliisille kadonneista potilasasiakirjoista. Lehden mukaan Yritykseltä oli kadonnut vuosina 2013 ja 2014 yhteensä lähes 3 000 potilaan seulontakortit. Syytäjänvirasto lopetti esitutkinnan, koska arvioi, ettei syyllistä saataisi selville.

Valviran lääkintöneuvos Markus Henriksson toteaa Savon Sanomissa, että asiaa pidetään vakavana.

– Tässä on kyse enemmän kuin vain yksittäisten potilaiden asioista, sillä nyt puhutaan kokonaisen yrityksen toimintaprosesseista. Esimerkiksi potilasasiakirjojen hukkaaminen on erittäin vakava asia. On valitettavaa, että asiaan on mahdotonta saada enempää selvyyttä, koska poliisi lopetti esitutkinnan.

Röntgenkuvatulkinnoissa virheitä

Savon Sanomien mukaan yksittäisten radiologien virheellisten röntgenkuvatulkintojen lisäksi mammografiaseulonnoissa on löytynyt puutteita potilasasiakirjojen laadinnassa, käsittelyssä ja säilyttämisestä. Lehden mukaan yritys ei myöskään ollut laatinut lain vaatimaa omavalvontasuunnitelmaa tai kirjallisia ohjeita potilastietojen käsittelystä.

Tähän mennessä Savon Sanomien mukaan Valvira on antanut kolme huomautusta ja myös hallinnollista ohjausta. Valvira on lisäksi ratkaissut kolme potilaan tekemää kantelua. Valvira on ohjeistanut yritystä korjauksista ja lehden mukaan Valvira arvioi parhaillaan, ovatko toimenpiteet olleet riittäviä.

Savon Sanomien mukaan yhteensä jopa 50 Suomen kuntaa on järjestänyt rintasyöpäseulonnat jossain vaiheessa yrityksen kautta. 

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.