Mainos

SPR Kosin saarella: Pakolaisvirta Kreikkaan ei hiljene – "Tapasin juuri äidin, joka synnytti kumiveneessä"

– Täällä paikan päällä Kosin saarella ihmiskohtalot tulevat todeksi, ihan toisella tavalla kuin uutiskuvista katsottuna, toteaa Punaisen Ristin kansainvälistä arviointiryhmää vetävä Leena Kämäräinen SPR:stä.

Suomen Punainen Risti on lähettänyt Kreikkaan oman asiantuntijansa, kotimaan valmiuspäällikkö Leena Kämäräisen, selvittämään kansainvälistä avun tarvetta tulevina kuukausina.

– Aylanin kohtalon on kokenut moni lapsi täällä. Tapasin juuri äidin, joka synnytti kumiveneessä lapsensa. Täällä on orpoja lapsia, joiden koko muu perhe on menehtynyt. Näin ei saisi tapahtua.

– Uutiskuvissa näkyy pääosin vain kaduilla oleskelevia nuoria miehiä, mutta täällä on myös paljon lapsia ja äitejä. Heidät pyritään siirtämään heti tänne saavuttuaan lepäämään tiloihin, jossa on patjoja. Varsinaista vastaanottokeskusta saarilla ei ole, kertoo Kämäräinen.

Punaisen Ristin ja Puolikuun kansainvälinen liitto julkisti tänään 2,8 miljoonaa euron hätäapuvetoomuksen Kreikan Punaisen Ristin tueksi.

Tavoitteena on vahvistaa Kreikan Punaisen Ristin valmiutta auttaa kymmeniä tuhansia Kreikan kautta kulkevia ihmisiä.

Hätäapuvetoomuksen taustalla on Kreikan hallituksen avunpyyntö Punaiselle Ristille. Se kertoo keväästä asti jatkuneen kriisin kärjistymisestä

Lähde: SPR

SPR:n kotimaan valmiuspäällikkö Kämäräinen muistuttaa, että kaikki tulijat ansaitsevat ihmisarvoisen vastaanoton. 

– He ovat väsyneitä ja nälkiintyneitä vaarallisen merimatkan jälkeen, ja monet kärsivät hengitystieinfektioista, Kämäräinen kuvailee tilannetta.

Syksy ei näytä hiljentävän pakolaisvirtaa 

Kämäräisen mukaan turvapaikanhakijoita tulee Kreikan saarille pahimmillaan jopa 4000 päivässä, mutta keskimäärin heitä saapuu noin 1500.

– Tilanne on aika hurja, sillä esimerkiksi Lesboksen saarella on vakituisia asukkaita 86 000, mutta saaren kautta on kulkenut kaikkiaan 80 000 turvapaikanhakijaa. 

– Apua Kreikan Punainen Risti tarvitsee, sillä elokuun loppuun mennessä Kreikan läpi on kulkenut 205 000 turvapaikanhakijaa. Ihmiset tulevat tänne veneistä ja rajavartiosto yhdessä poliisin kanssa rekisteröi ihmiset, jonka jälkeen he jatkavat matkaa.

Kämäräisen mukaan Kosin saarilla ihmiset odottavat rekisteröintiä taivasalla ja he saavat liikkua vapaasti.

– Tilanne on poikkeuksellinen siinäkin suhteessa, että vaikka talvi on tulossa niin mitään hiljentymistä ei ole näköpiirissä.  Lähtömaissa tilanne on ilmeisesti niin huono.

Kreikkaan veneellä saapuvien pakolaisten määrä on kuluvan vuoden seitsemän ensimmäisen kuukauden aikana kasvanut 750 prosentilla verrattuna viime vuoden vastaavaan aikaan. 

Kohdemaihin rahalahjoituksia

Kämäräinen kertoo, että paras tapa auttaa on lahjoittaa rahaa esimerkiksi SPR:lle

– Rahalla saamme juuri niitä tarvikkeita, mitä ihmiset tarvitsevat. Jokainen turvapaikanhakija saa tänne tullessaan paketin, jossa on kuivamuonaa ja hygieniatarvikkeita. Puhtaus on tärkeää, jotta pysyy terveenä, muistuttaa Kämäräinen.

Tänä vuonna Nälkäpäivänä kerätään rahaa SPR:n katastrofirahastoon, jonka turvin voidaan nimenomaan auttaa apua tarvitsevia heidän lähtömaissaan.

– Katastrofirahastosta on jo annettu raha muun muassa Italiaan pakolaisten auttamiseen, kertoo tiedottaja Inka Kovanen SPR:stä.

Punaisen Ristin katastrofirahastosta autetaan turvapaikanhakijoiden lähtömaissa. Suomeen on tullut turvapaikanhakijoita muun muassa Irakista, Somaliasta, Afganistanista ja Syyriasta.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.