Mainos

Maahanmuuttokriittiselle nettihuutelulle vastareaktio: Turvapaikanhakijoille tulvii apua

– Oma tuntumani on se, että nyt on käynnissä vasta-aalto kaiken tämän negatiivisen nettihuutelun jälkeen. On aivan mahdottoman hienoa, miten paljon on tullut yhteydenottoja vapaaehtoistyöhön ja haluttu tehdä lahjoituksia, sanoo Helsingin vastaanottokeskuksen johtaja Leena Markkanen

Viime viikkojen uutisointi turvapaikanhakijoiden määrän kasvusta on kirvoittanut kiivasta, ilmiötä kritisoivaa keskustelua ja huutelua etenkin sosiaalisessa mediassa. Samaan aikaan vastaanottokeskuksissa näkyy vastavoima, ihmiset, jotka haluavat osoittaa, että ovat eri mieltä.

– Täällä pääkaupunkiseudulla on paljon ihmisiä, jotka ovat kansainvälisiä ja maahanmuuttomyönteisiä, ja he tietävät, että turvapaikan hakijoiden määrää ei voida rajata, Markkanen jatkaa.

– Minä itse en seuraa sosiaalista mediaa. Eihän tätä työtä jaksaisi tehdä, jos sinne menisi haukkumapuolta kuuntelemaan, Markkanen huokaisee.

Vastaanottokeskukset tekevät yhteistyötä esimerkiksi Punaisen Ristin kanssa. Markkanen kehottaakin vapaaehtoistyöstä kiinnostuneita ottamaan yhteyttä paikalliseen Punaiseen Ristiin, josta saa opastuksen tehtäviin.

– Sieltä saa koulutuksen, johon kuuluu faktatietoa turvapaikanhakijoista. Meitä täällä vastaanottokeskuksessa helpottaa kovasti, kun on käynyt sen kurssin. Kursseja aletaan nyt käsittääkseni järjestää vähän tiiviimmin, koska joka puolelle tarvitaan erilaisia vapaaehtoistyön muotoja.

– Se voi olla lasten läksyjenlukupiirejä tai lukukerhoja. Aikuisille jalkapalloa tai muuta sellaista. Tällaista Punaisen Ristin väki on meille aina järjestänyt.

Lämpimiä vaatteita tarvitaan pian

Vastaanottokeskukset ottavat vastaan myös vaate- ja tavaralahjoituksia, mutta vastaanottokeskuksesta neuvotaan ensin tiedustelemaan tarvetta. Keskusten tilat ovat rajalliset eikä sinne mahdu suurta määrää kerralla tavaraa säilöön.

– Nyt onneksi olemme saaneet tosi paljon ja hieman pitää jo koordinoida sitä, mihin yksikköön pystymme tavaraa ottamaan.

Syksyn tullessa tarvetta on lämpimille vaatteille. Niin lapsille kuin aikuisillekin.

– Lasten- ja vauvojen vaatteita tarvitaan, koska me kokoamme äitiyspakkaukset täällä itse. Leluja on paljon saatukin, mutta niille on aina tarvetta. Lasten rattaita voimme jonkin verran ottaa.

 Kommentointimahdollisuus poistettu asiattomien kommenttien vuoksi.Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.