Sri Lankan pääministeri nimitetty virkaa tekeväksi presidentiksi – maahan julistettiin aeimmin hätätila

Gotabaya Rajapaksaa ei voida pidättää presidentin virassa ollessaan, joten hänen on uskottu haluavan päästä ulkomaille ennen tehtävänsä jättämistä, jotta välttäisi pidätyksen.

Sri Lankan pääministerinä toiminut Ranil Wickremesinghe on nimitetty maan virkaatekeväksi presidentiksi, kertoo parlamentin puhemies Mahinda Yapa Abeywardana lyhyessä televisioidussa lausunnossa.

Paikalliset viranomaiset kertoivat aikaisemmin, että maan presidenttinä toiminut Gotabaya Rajapaksa pakeni varhain tänä aamuna Malediiveille sotilaskoneella.

– Koska hän oli poissa maasta, presidentti Rajapaksa kertoi minulle, että hän on nimittänyt pääministerin toimimaan presidenttinä perustuslain mukaisesti, puhemies sanoi.

Myös pääministeri Wickremesinghe kertoi lauantaina eroavansa tehtävästään, jotta maahan saataisiin muodostettua uusi kaikkien puolueiden koalitiohallitus.

Sotilaskoneella kohti Malediiveja

73-vuotiaan presidentin kerrotaan nyt suunnanneen Antonov-32-lentokoneella kohti Malediiveja. Presidenttiä kuljettanut kone lähti Colombon kansainväliseltä lentokentältä varhain keskiviikkona paikallista aikaa.

Koneessa oli kaikkiaan neljä matkustajaa, presidentin lisäksi muun muassa hänen vaimonsa ja henkivartijansa.

Lentokenttäviranomaisten mukaan koneen lähtö oli viivästynyt ja lentokone oli seissyt kiitoradalla yli tunnin ajan. Viivästyksen taustalla oli epäselvyydet siitä, onko koneella lupaa laskeutua Malediiveille.

– Oli joitain jännittyneitä hetkiä, mutta lopulta kaikki järjestyi, nimettömänä asiaa kommentoinut lentokenttäviranomainen sanoi.

– Lentokoneen on määrä laskeutua Malen kansainväliselle lentokentälle.

Hänen mukaansa monet Rajapaksan kanssa liikkuneesta seurueesta eivät matkustaneet presidentin kanssa.

Presidentti yritti jo aiemmin paeta maasta lentokoneella, mutta yritys epäonnistui.

Sri Lankan presidentin virka-asunnossa täyskaaos – katso, miten protestoijat valloittivat sängyn, ruokailutilat ja käytävät 0:40
Sri Lankan presidentin virka-asunnossa täyskaaos – katso, miten protestoijat valloittivat sängyn, ruokailutilat ja käytävät.

Presidentti on luvannut erota tehtävästään tänään

Presidentti on aiemmin luvannut erota tehtävästään keskiviikkona ja tasoittaa tietä "rauhanomaiselle vallansiirrolle". Hän on ollut laajojen mielenosoitusten kohteena maassa, joka kärsii historiansa pahimmasta talouskriisistä.

Presidentti pakeni lauantaina mielenosoittajia, jotka tunkeutuivat hänen virka-asuntoonsa pääkaupungissa Colombossa.

Rajapaksaa ei voida pidättää presidentin virassa ollessaan, joten hänen on uskottu haluavan päästä ulkomaille ennen kuin eroaa tehtävästään, jotta välttäisi pidätyksen.

Rajapaksan seuraaja on valittava parlamentin äänestyksellä kuukauden kuluessa presidentin erosta. Parlamentin puhemies on kuitenkin lupaillut seuraajan löytyvän jopa viikon kuluessa.

Hän yritti tiistaina lentää Yhdistyneisiin arabiemiirikuntiin Dubaihin, mutta viranomaiset eivät suostuneet menemään lentoaseman vip-henkilöiden tilaan leimaamaan Rajapaksan passia. Presidentti taas ei halunnut mennä lentoaseman julkisten tilojen läpi passin leimaukseen, koska pelkäsi väkijoukon kostotoimia.

Myös presidentin nuorin veli, ex-talousministeri Basil Rajapaksa yritti poistua maasta tiistaina, mutta sai samankaltaisen vastaanoton kuin presidenttiveljensä.

Sähkökatkoksia, ruoka- ja bensapulaa

Pääministeri Ranil Wickremesinghen esikunta vahvisti maanantaina, että presidentti olisi eroamassa keskiviikkona. Se kertoi saaneensa asiasta virallisen vahvistuksen paossa olleelta presidentiltä.

Myös pääministeri Wickremesinghe on kertonut eroavansa tehtävästään, jotta maahan saataisiin muodostettua uusi kaikkien puolueiden koalitiohallitus.

Wickremesinghe nimitettiin pääministeriksi toukokuussa. Edellinen pääministeri, hänkin presidentti Rajapaksan veli, Mahinda Rajapaksa jätti virkansa toukokuussa levottomuuksien vuoksi.

Ennennäkemättömän talouskriisin kanssa kamppailevassa maassa on jo kuukausia kärsitty sähkökatkoksista, inflaatiosta sekä kriittisestä ruoka- ja bensiinipulasta.

Väkijoukko rynnäköi presidentin virka-asuntoon Sri Lankassa – presidentti pakeni 2:54
Väkijoukko rynnäköi presidentin virka-asuntoon Sri Lankassa – presidentti pakeni.

Lue myös:

    Uusimmat