Mainos

SPR:ltä apua Murmanskiin

Suomen Punainen Risti lähettää vaatteita ja lääkkeitä Karjalan tasavaltaan ja Murmanskin alueelle. Murmanskiin maanantaina lähteneessä rekassa on 13000 kiloa vaatteita. Kuljetuksen arvellaan olevan perillä keskiviikkoaamuna. Joulun jälkeen SPR:n Savo-Karjalan piiri vie 6000 kiloa vaatteita Karjalaan.

Punaisen Ristin arvion mukaan Karjalassa ja Murmanskin alueella on noin 300 000 avuntarvitsijaa. Joukkoon kuuluvat pienimpiä eläkkeitä saavat, työttömät, yksinhuoltajat ja heidän perheenjäsenensä sekä perheet, jotka hoitavat sairaita sukulaisiaan. Apua jaetaan myös sairaaloille, lastenkodeille, vanhainkodeille ja vankiloihin. Ensi vuoden alussa SPR aloittaa lääkintätarvikkeiden ja puhdistusaineiden jakelun Venäjän lähialueilla. Karjalassa apua saa 35 ja Murmanskin alueella 10 sairaalaa, lastenkotia ja vanhainkotia. Paketit sisältävät peruslääkkeitä, neuloja sekä saippuaa ja pesuaineita.

Nyt toimitettavat tarvikkeet tuovat apua lyhyellä aikavälillä, mutta SPR satsaa myös pitkän aikavälin yhteistyöhän, kertoi järjestön pääsihteeri Markku Niskala Helsingissä maanantaina pidetyssä seminaarissa. Esimerkkinä Niskala mainitsi katastrofivalmiuden. Venäjän vaikea taloudellinen ja sosiaalinen tilanne on tehnyt väestön haavoittuvaksi yllättäville onnettomuuksille, kuten tulipaloille, metsäpaloille, teollisuuspäästöille, liikenneonnettomuuksille ja pakkasen aiheuttamille katkoksille esimerkiksi lämmönjakelussa. Varojen puutteen takia pelastustoiminnan määrärahoja on vähennetty, ja Punainen Risti satsaa nyt Karjalassa ja Murmanskin alueella ensiapukoulutukseen ja varastojen perustamiseen. Niskalan mukaan SPR:n Venäjälle lähettämät avustuskuormat eivät yleensä juutu tulliin. Asioiden sujuminen vaatii kuitenkin jatkuvia keskusteluja tullin kanssa, hän kertoi.

Köyhyysrajan alapuolella 44 miljoonaa ihmistä

Karjala ja Murmanskin piiri kuuluvat Venäjän köyhimpiin, mutta köyhyys tuntuu käytännöllisesti katsottuna jokaisella maan 89 alueella, kertoi Kansainvälisen Punaisen Ristin Moskovan edustustossa työskentelevä Caroline Hurford. Hurfordin mukaan tällä haavaa 44 miljoonaa ihmistä elää Venäjällä köyhyysrajan alapuolella. Köyhyysrajaksi katsotaan alle 32 dollarin (noin 160 mk) kuukausitulot. Keskipalkka on Venäjällä noin 70 dollaria (350 mk) kuukaudessa.

Onko Venäjällä sitten nälänhätää? Caroline Hurfordin vastaus on "ei varsinaisesti". Maan sato oli tänä vuonna tavallista heikompi, virallisen tilaston mukaan 48-49 miljoonaa tonnia, mutta todellisuudessa luku saattaa olla noin 60 miljoonaa tonnia. Suomen Pankin tutkijan Pekka Sutelan mukaan tätä voi pitää keskimäärin kohtuullisena. -Nälänhädän mahdollisuutta ei kuitenkaan voi sulkea pois, Caroline Hurford huomautti.

Uusrikkaat eivät auta Punaista ristiä

Venäjän omaa Punaista Ristiä uudistetaan ja työ on Markku Niskalan mukaan hyvällä mallilla. Uusi laki Punaisesta Ristin toiminnasta on hyväksytty duumassa, mutta vaati vielä parlamentin ylähuoneen, liittoneuvoston käsittelyn ja presidentti Boris Jeltsinin vahvistuksen. Venäjän Punainen Risti ei saa varoja valtiolta, mutta alueittain se toimii paikallisten viranomaisten kanssa hyvinkin tehokkaasti. Varat saadaan yksityisten ihmisten lahjoituksina. Hurfordin mukaan lahjoitukset tulevat keskiluokalta ja sitä köyhemmiltä. Venäjän ns. uusrikkaat eivät ole juuri kallistaneet korvaansa avunsaantivetoomuksille, Hurford sanoo. Ylipäänsä koko varojenkeruuajatus on hänen mukaansa Venäjällä vielä outoa.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.