SPR karsii hätämajoitusyksiköitä – tarkoitus vähentää häiriötekijöitä

Suomen Punainen Risti (SPR) pyrkii vähentämään turvapaikanhakijoiden hätämajoitusyksiköitä.

Vastaanottotoiminnan turvallisuudesta vastaava Kalle Löövi SPR:stä kertoo, että tavoite on sulkea yksiköt, jotka sopivat vain hätämajoitukseen. SPR:llä on satakunta majoitusyksikköä turvapaikanhakijoille eri puolilla Suomea.

Löövi sanoo, että turvapaikanhakijoiden siirtäminen hätämajoituksista vastaanottokeskuksiin parantaa turvallisuutta, koska vastaanottokeskuksissa olosuhteet ovat paremmat ja mahdolliset sisäiset häiriöt näin epätodennäköisempiä.

– Kun ihmisillä on edes kohtuulliset olosuhteet, niin tämmöinen ärsytyskynnys ihmisten välillä vähenee.

Tällä hetkellä SPR:n majoituskapasiteetista noin kolmasosa on hätämajoituskäytössä. Hätämajoitukseen sopivia tiloja täytyy toki pitää varalla, jos Suomeen tuleekin jälleen suuri määrä ihmisiä, Löövi lisää.

Turvatoimia ulkoisten uhkien varalta on myös paranneltu SPR:n yksiköissä. Toimivia tai käyttöön otettavia vastaanottokeskuksia vastaan on tehty useita tuhopolttoiskuja syksyn aikana, viimeksi lauantain vastaisena yönä Asikkalan Vääksyssä. Vartiointia on uudistettu ja kameravalvontaa lisätty, Löövi kertoo.

Löövi muistuttaa, että pakolaiskriisin alkuvaiheessa monet yksiköt perustettiin erittäin nopeasti, jolloin myös jotkin turvallisuuskysymykset jäivät avoimiksi.

– Niissä paikoissa, joita ei ollut tarkoitettu tällaiseen majoitukseen, ei ollut mitään, Löövi kuvailee.

– Olemme pyrkineet tekemään niistä ihan normaaleja turvallisuustasoltaan.

SPR käy parhaillaan läpi noin sataa yksikköään. Tarkastelussa on muun muassa paikkojen sopivuus ja se, mitä palveluita niissä voi tarjota. Nyt kun turvapaikanhakijoita ei enää tule satoja päivässä, tilannetta voidaan arvioida rauhassa jo kertyneen kokemuksen avulla, Löövi sanoo.

– Me pyrimme siihen, että niistä saataisiin hyviä ja fiksuja paikkoja mahdollisimman edullisesti ja tehokkaasti.

Lue myös:

    Uusimmat