Spede Pasanen on kuollut

Viihteen monitoimimies Pertti "Spede" Pasanen kuoli eilen iltapäivällä. Pasanen kuoli sydänkohtaukseen Kirkkonummen Sarfvikin golfkentällä. Hän oli kuollessaan 71-vuotias.

Pasanen lopetti pelin ensimmäisen yhdeksän reiän jälkeen, koska tunsi olonsa huonovointiseksi. Sairaskohtaus yllätti hänet golfklubin eteisessä, mihin hän elvytysyrityksistä huolimatta menehtyi.

Paikalle sattunut pelaaja, joka on lääkäri, aloitti elvytyksen. Myös Medi-Heli ja sydänambulanssi saapuivat paikalle.

-Lopputulos on se, että lippu on meillä puolitangossa, sanoi Sarfvikin toimitusjohtaja Raimo Jussilainen.

Jussilainen ei halunnut kertoa ketkä Pasasen kanssa pelasivat. Hän totesi vain heidän olleen Speden vakiopelikavereita.

Ystävät muistelevat Spedeä


Speden pitkäaikainen työtoveri, elokuvaohjaaja Ere Kokkonen muistelee ystäväänsä Radio Novan haastattelussa seuraavalla tavalla:

-Perttihän oli nero. Ilman Pasasta me oltais hyvin syvällä. Viihdehän oli menossa alaspäin koko ajan. Pertti oli paljon enemmän kuin osattiin arvostaakaan.

- Se nyt on ainakin ihan selvää, että vaikka Pertti on nyt poissa, niin ei hän kuollut ole. Hän jää elämään vielä kymmeniksi vuosiksi, sadoiksi toivottavasti, Kokkonen jatkaa.

Myös Vesa-Matti Loiri puhuu erittäin lämpimästi Uunon luojasta.

-Pertti tiesi hyvin tarkalleen mitä halusi ja hän tarvitsi ympärileen ihmisiä, jotka toteuttivat hänen kanssaan näitä asioita. Pertti oli hyvin itsepäinen, mutta sellaisella huumorintajulla ja lämmöllä varustettu ihminen, että en minä ole montaa samanlaista tämän elämän aikana kohdannut, sanoo Loiri Radio Novalle.

Spede oli viihteen monitaituri

Spede Pasanen toimi uransa aikana muun muassa elokuvaohjaajana ja televisiotuottajana. Pasanen myös käsikirjoitti elokuvia, kuten lähes kaikki suuren suosion saaneet Uuno Turhapuro -sarjan osat. Pasanen loi useita rakastettuja elokuvahahmoja, joista varmasti tunnetuin on Vesa-Matti Loirin esittämä Uuno.

Lisäksi Pasanen tunnettiin lukuisista viihdeohjelmistaan, joita esitettiin pääosin MTV3-kanavalla. Hänen ohjelmistaan tv-tuotannossa ovat tälläkin hetkellä Speden Spelit ja Kymppitonni.

Kirjoittamisen Pasanen aloitti vuonna 1964. Turhapuro-sarjan ensimmäinen osa, nimeltään yksinkertaisesti Uuno Turhapuro, ilmestyi vuonna 1973. Pasanen käsikirjoitti ja tuotti elokuvan, jossa hän myös itse näytteli.

Monet Pasasen elokuvista ovat Suomen kaikkien aikojen katsotuimpien joukossa. Parhaina vuosina elokuvia syntyi jopa kolme vuodessa.

Spede Pasanen oli myös innokas erilaisten teknisten laitteiden kehittäjä.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja