Sote-valiokuntaa luotsaava Krista Kiuru: Valiokunnassa luvassa "pukukoppikeskustelu"

Siniset tukee yhä sote-uudistusta 2:57
Siniset tukee yhä sote-uudistusta

Sosiaali- ja terveysvaliokunta jatkoi aamulla sote-käsittelyä, joka leimahti eilen jälleen riitaisaksi. Valiokunnan kokoukseen menneessään valiokunnan puheenjohtaja Krista Kiuru (sd.) ennakoi "pukukoppikeskustelua".

– Kai tässä jonkinlainen pukukoppikeskustelu aamuun on luvassa, olettaisin, Kiuru sanoi.

Kiuru ei lähtenyt kysyttäessä ennakoimaan keskustelun sisältöä.

– En lähde spekuloimaan, koska tämä ei ole niinkään minun asia, kun en ole ollut kokouksessa ollenkaan paikallakaan siihen aikaan. Mutta se on selvä tietysti, että valiokunta joutuu tänään arvioimaan sekä aikataulua että tätä työohjelman jatkoa. Siinä varmaan samassa käydään tätä keskustelua, miten jatko mennään eteenpäin, Kiuru sanoi.

Valiokunta äänesti keskiviikkona, ettei se kuule enää ulkopuolisia asiantuntijoita hallituksen sote-uudistukseen antamista vastineista.

Äänestys käytiin sillä aikaa, kun Kiuru oli eduskunnan puheenjohtajaneuvoston kokouksessa ja varapuheenjohtaja Hannakaisa Heikkinen (kesk.) johti hänen tilallaan valiokunnan kokousta.

Valiokunnan oppositioedustajien mukaan tämä oli vastoin hyviä menettelytapoja. He huomauttivat, että valiokunnan saaman arvion mukaan hallituksen korjausesitysten perustuslainmukaisuus pitäisi varmistaa eduskunnan ulkopuolisilta asiantuntijoilta.

– Ei vaan notifikaatio- vaan myös tietosuoja- ja rahoituskysymykset olivat sellaisia, joista meidän olisi virkamiesnäkemyksen mukaan kuultava asiantuntijoita, Outi Alanko-Kahiluoto sanoi opposition yhteisessä tiedotustilaisuudessa eilisiltana.

Opposition edustajat kertoivat haluavansa jatkaa keskustelua asiasta tämän päivän kokouksessa. Perussuomalaisten Arja Juvonen katsoi, että ulkopuolisten asiantuntijoiden ohittamisella siirretään vastuuta puhemiehelle.

– Näkisin, että tässä voi tulla sama tilanne kuin tiedustelulakien kanssa, että se palautuu ja Twitteristä saadaan lukea illalla loput, Juvonen sanoi. 

Lue myös:

    Uusimmat