Sote-valiokunta muutti esitystä potilasturvallisuuslaiksi – Kyllönen: Vasemmistoliitto voi kannattaa ehdotusta muutosten jälkeen

4:44
Mikä sai vasemmistoliiton kääntymään hallituksen kannalle potilasturvallisuuslaissa? Ja mistä laissa on kyse? MTV Uutisten politiikan toimittajat selvittävät tilannetta.

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta on muuttanut hallituksen esitystä potilasturvallisuuslaiksi.

Valiokunta esittää, että lakiehdotukseen sisältyvä hoitajien henkilökohtainen uhkasakko poistetaan. Vastuun kantaa lakkoon ryhtyvä hoitajajärjestö. 

Valiokunnan puheenjohtaja Markus Lohi (kesk.) kertoo, että myös joukkoirtisanoutumistilanteessa uhkasakko voidaan määrätä työntekijäjärjestölle, ei työntekijälle henkilökohtaisesti.

Toinen muutos koskee aluehallintovirastoja. Valiokunnan mukaan aluehallintovirastot voisivat siirtää lakkoja viikon ajaksi korkeintaan neljä kertaa peräkkäin.

Kyllönen: Yksittäisten edustajien kantaa ei voida tietää

Muutoksia on vaatinut vasemmistoliitto. 

Vasemmistoliiton kansanedustaja ja sote-valiokunnan jäsen Merja Kyllönen kertoo, että siitä lähdetään, että puolue voi kannattaa lakiehdotusta muutosten jälkeen. Hänen mukaansa yksittäisten kansanedustajien kantaa ei kuitenkaan voida tietää.

Hänen mukaansa tärkeätä on, että hoitajilta poistettiin henkilökohtaisen uhkasakon vaara.

Valiokunnan mietintöön jätettiin Lohen mukaan yksi vastalause. Vastalauseen takana on perussuomalaiset.

Perustuslakivaliokunta on aiemmin todennut, että ehdotettu laki rajoittaa työtaisteluoikeutta. Valiokunnan mielestä laille on kuitenkin hyväksyttävät ja erittäin painavat perusteet, joiden vuoksi lakiesitystä voidaan pitää välttämättömänä.

Tehyllä ja Superilla mielenosoitus 

Hoitajaliittoja Tehyä ja Superia on Helsingin käräjäoikeuden päätöksillä kielletty aloittamasta suunniteltuja lakkoja teho-osastoilla kolmen sairaanhoitopiirin alueella tässä kuussa.

Liitot ilmoittivat eilen, etteivät ne aloita oikeuden kieltämiä lakkoja.

Tehy ja Super järjestivät tänään Helsingissä mielenosoituksen potilasturvallisuuslakia vastaan. 

Tehy ja Superin lakko Helsingin kaupungin kotihoitoyksikössä alkaa tiistaina

Tehy ja Super ilmoittavat tänään aloittavansa ensi tiistaina neljä päivää kestävän lakon Helsingin kaupungin eteläisessä kotihoitoyksikössä.

Lakon piti alkujaan alkaa elokuun viimeisenä päivänä, mutta työministeri Tuula Haatainen (sd.) siirsi sitä kahdella viikolla eteenpäin.

Tehyn ja Superin tiedotteessa kerrotaan, että eteläiseen kotihoitoyksikköön kuuluu alueita Helsingin Lauttasaaressa, Töölössä, Viiskulmassa ja Vironniemellä sekä resurssipooli.

5:28
MTV paikalla: Hoitajaliitot osoittavat mieltään Kansalaistorilla – haastattelussa Tehyn ja Superin puheenjohtajat


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja