"Sote-rahoitus uusittava – tulonsiirrot valtaosa potista"

Valtion ylin riippumaton tilintarkastaja Tuomas Pöysti vaatii, että rahoitusuudistus on niin laaja, että siinä huomioidaan sairauspäiväpoissaolot kokonaisuudessaan. 

Tämä tarkoittaa sitä, että sote-uudistuksesta pitäisi siirtyä sotu-uudistukseen eli sote-hankkeeseen olisi tärkeää sisällyttää myös tulonsiirtojen rahoitus.

– Sote-uudistuksen jatkolinjaukset eivät ole riittävä toimi. Tässä on edessä aika iso uudistusurakka, jossa nämä hallituksen linjaamat toimet ovat vain lähtökohta pitkäjänteiselle kehittämiselle, sanoo VTV:n pääjohtaja Tuomas Pöysti.

Pöysti vaatii, että rahoitusuudistus on niin laaja, että siihen sisällytetään myös tulonsiirtojen rahoitus eikä vain palvelujen rahoitusta.

– Tosin ei koko sosiaaliturvaa, mutta suoraan terveydenhuoltoon liittyvät kyllä.

Tällaisia tulonsiirtoja ovat esimerkiksi sairauspäivärahat. Hän esittääkin sote-uudistuksen sijasta sotu- eli sosiaaliturvauudistusta.

– Hoitoonpääsy ja kuntoutusjärjestelmä pitäisi saada kokonaisuudessan kuntoon. Myös rahoitus pitää uudistaa kokonaisuudessaan. Hoitoon odottaminen ja hoitotoimenpiteiden jälkeinen kuntoutus ja siihen liittyvät sairauspoissaolot sekä sairauspäivärahat maksavat. 

"Järjestämisalueita pitäisi olla suunniteltua vähemmän"

Valtion ylimmän ulkoisen tarkastajan mukaan hallituksen pitäisi suunnata katse kauemmaksi.

– Hallitusohjelmassa pitäisi olla voimakkaammin katse tulevaisuudessa. Esimerkiksi järjestämisalueita pitäisi hallitusohjelmassa olla vähemmän. Sen jälkeen alkaa vaikein vaihe eli toimintaa pitäisi käytännössä uudistaa tietotekniikan ja sairaalarakenteen avulla. Uudessa rakenteessa pitää aloittaa valtava tuottavuustyö. 

Johtaja muistuttaa, että ei pidä luulla, että kyseessä olisi sosiaaliturvan heikentäminen.

– Nämä tulonsiirrot ovat valtaosa koko sote-potista. Kyse ei ole sosiaaliturvan alasajosta, vaan osaoptimoinnin minimoimisesta, jotta pysyttäisiin tehokkaasti annetuissa voimavaroissa ja pystyttäisiin antamaan sellaista hoitoa, joka muodostaa kokonaisuuden.

– Oleellista on se, että katsotaan kokonaisuutena polkua, joka lähtee siitä, että henkilö on hoidon tarpeessa ja sitten pääsee hoitoon, jonka jälkeen on hoidon jälkeinen kuntoutus. Tähän tarvitaan selkeä kokonaisuus ilman turhia katkoksia. Se on tärkeää. 

"Hoitotakuu tyydyttävä"

Pöystillä on sananen myös hoitotakuusta. Hänen mukaansa hoitotakuulaki toimii vain tyydyttävästi. 

– Ongelma on ennaltaehkäisevän työn aliresurssointi ja ylipäätänsäkin pääsy yleisterveydenhuollon lääkärivastaanotolle. Nämä viiveet johtavat siihen, että sairauspoissaoloja on tarpeettoman paljon ennen kuin varsinaiset hoitotoimenpiteet alkavat. Siitä tulee kustannuksia. 

Pöystin mukaan sosiaali- ja terveydenhuollon kehittämisessä on jämähdetty hallintorakenteisiin.

– Liikaa on kiinnitetty huomiota organisatoriseen ratkaisuun alku- ja loppupään [hoitoon odottamisen ja toipumisen] sijasta.

Rahoitustalkoista odotetaan mittavia. Kela, kunnat, valtio, potilaan itse maksamat, kuntoutuksen korvaukset, sairauspäivärahakorvaukset, työnantajan osa, Pöysti luettelee. 

Valtiontalouden tarkastusvirasto (VTV) on eduskunnan yhteydessä toimiva ylin ulkoinen tarkastaja, joka tarkastaa valtion taloudenhoitoa.

Lue myös:

    Uusimmat