Mainos

Sote-alueiden määrästä vääntöä – Kokoomus selvittäisi myös viiden alueen mallin

Hallitus vääntää lähiviikkoina kättä sote-alueiden määrästä. Kokoomus haluaisi selvittää myös viiden alueen vaihtoehdon, kun ministeriöiden tilaaman asiantuntijaselvityksen mukaan järkevin määrä itsehallintoalueita olisi 9-12.

Hallituksen on tarkoitus lokakuun loppuun mennessä tarkoitus ratkaista sote-alueiden määrä ja rahoituksen pääkohdat. Järjestämislaki aiotaan saada eduskunnan käsittelyyn vuoden päästä lokakuussa. Perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula kuvailee aikataulua kireäksi, mutta mahdolliseksi.

Tuomas Pöystin johtaman selvitysryhmän mukaan järkevin määrä itsehallintoalueita olisi 9-12. Selvitys julkaistiin viime kuussa. Pöysti valittiin vastikään sote- ja aluehallintouudistusten projektijohtajaksi.

Kokoomus selvittäisi myös viiden alueen mallin.

– Sellainen näkemys minulla on ja olen kuullut sen myös muutamalta asiantuntijalta, että mitä vähemmän niitä alueita on, niin sitä paremmin tullaan saavuttamaan kustannustavoitteet, sanoo kokoomusministeri Lenita Toivakka.

Kokoomuksesta varoitellaan hätiköimästä myös rahoitusratkaisun kanssa.

Selvityksen mukaan ensisijainen vaihtoehto palveluiden rahoittajaksi olisi valtio.

Kunnissa muutokset olisivat isoja. Valtion rahoitus merkitsisi sitä, että kuntavero pienenisi ja valtio perisi esimerkiksi sote-veroa. Sote-itsehallintoalueiden päättäjät valittaisiin vaaleilla, jotka voitaisiin pitää esimerkiksi presidentinvaalien yhteydessä.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.