Mainos

Rehula: Valinnanvapauden malli vasta rakenteilla

Perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehulan (kesk.) mukaan valinnanvapauden malli on vasta rakenteilla.

Käyttäjä voi itse valita palveluiden julkisen, yksityisen tai kolmannen sektorin tuottajan. Valinnanvapaus on jatkossa pääsääntö perustasolla ja soveltuvin osin käytössä erikoistason sosiaali- ja terveyspalveluissa.  

Rehulan mukaan rakenteilla on suomalainen malli. Hänen mukaansa Suomeen ei voida siirtää mallia mistään muusta maasta, mutta Suomen omaan malliin voidaan kuitenkin hakea vaikutteita muiden maiden malleista.  

Siihen, millainen mallista tulee, vaikuttavat Rehulan mukaan siihen käytettävissä olevat eurot.  

Alivaltiosihteeri Tuomas Pöystin mukaan viikonloppuna päätetyllä itsehallintomallilla voidaan mennä eteenpäin ilman perustuslain säätämistä.  

Itsehallintoalueille moni tehtäviä  

Vastuu sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisestä siirtyy kunnilta ja kuntayhtymiltä itsehallintoalueille vuoden 2019 alussa.

Itsehallintoalueille on tulossa sosiaali- ja terveydenhuollon lisäksi myös useita muitakin tehtäviä. Tällaisia ovat muun muassa pelastustoimen tehtävät, maakuntien liittojen tehtävät ja ely-keskusten alueellisen kehittämisen tehtävät.  

Hallitus kertoo päättävänsä tammikuussa aluehallintouudistuksen valmistelusta ja itsehallintoalueille siirrettävistä tehtävistä. Lisäksi päätetään tiettyjen alueellisten tehtävien mahdollisesta siirtämisestä kunnille.  

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.