Sotatieteilijä Käihkö: Uudet hävittäjät lännestä ovat ajan kysymys, jos Ukrainaa tuetaan

Ilmari Käihkö: Ruotsin ja Ukrainan ilmoitus on merkittävä, mutta tarkoittaa valmistautumista pitkään sotaan 5:28
Videolla Käihkö kertoo, miksi Ukrainan on saatava uusia hävittäjiä ennemmin tai myöhemmin.

Uusien hävittäjien saaminen on Ukrainalle merkittävä asia käytävään sotaan, sanoo Aleksanteri-instituutin vieraileva tutkija, sotatieteiden dosentti Ilmari Käihkö.

– Jollain aikavälillä Ukrainan on pakko saada muuta lentokalustoa. Tämä on oikeastaan ajan kysymys, jos Ukrainaa aiotaan tukea tämän sodan loppuun asti, Käihkö toteaa.

Näin Gripen ja F-15-hävittäjät eroavat toisistaan 6:19
Näin Gripen ja F-15-hävittäjät eroavat toisistaan.

Lauantaina Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi teki yllätysvierailun Ruotsiin, jossa hän puheenvuorossaan nosti esille aloitetun keskustelun siitä, voisiko Ukraina saada Ruotsilta Gripen-hävittäjiä. Ruotsi on jo aiemmin antanut maan joukoille koulutusta hävittäjän käytössä.

Käihkö sanoo, että Gripenissä on tiettyjä ominaisuuksia, joiden takia se olisi Ukrainalle hyvä väline sodan käymiseen. Hän kuitenkin toteaa, että nykyisessä tilanteessa Ukraina ottanee vastaan kaiken, mistä heille on hyötyä.

Videolla Käihkö kertoo, millaisista ongelmista Ukrainan nykyinen hävittäjäkalusto kärsii. Hän puhuu myös siitä, miten Ukrainan sodan osapuolet osoittavat merkkejä valmistautumisesta vuosien mittaiseen sotaan.

Presidentti Volodymyr Zelenskyi kiitti lupauksista toimittaa Ukrainalle F-16 -hävittäjiä 2:04
Presidentti Volodymyr Zelenskyi kiitti toukokuussa maan saamista lupauksista Ukrainalle toimitettavista F-16 -hävittäjistä.

Lue myös:

    Uusimmat