Sotakirjeenvaihtajan vinkit fiksulle matkalaiselle

Maltin ja järjen käyttö matkustettaessa sekä huumorintaju ja kyky puhua itsensä pois mistä tahansa tilanteesta ovat käytännöllisiä taitoja toimittajille ja ulkomaankirjeenvaihtajille. He kohtaavat työssään viranomaisia sekä kaikkea mahdollista tienvarsipommeista kadonneisiin matkatavaroihin. Sinun ei tarvitse olla etulinjalla nauttiaksesi sotakirjeenvaihtajan hyödyllisistä matkavinkeistä.

Jos on kokenut sodat, vallankaappaukset ja luonnonkatastrofit vuosien varrelta – eikä ole vain selvinnyt hengissä vaan on myös pysynyt budjetissa ja deadlinessa – on aika fiksu matkailija.

Tämäntyyppiset kirjeenvaihtajat tietävät myös salaisuuksia, jotka voivat tulla tarpeeseen myös heille, jotka eivät ole suunnitelleet ottavansa matkallaan noin hurjia kokemuksia vastaan.

Vinkit hyödyllisistä matkatavaroista yltävät jeesusteipistä – jolla on kirjaimellisesti yli 100 eri käyttötarkoitusta – muutamaan pikku nippelitietoon. Mitä pakata mukaan, kuinka pukeutua reissussa, kuinka tavata ihmisiä toisella puolella maapalloa ja kuinka pysyä poissa harmeista.

Jos harkitset autonkuljettajan palkkaamista, Newsweek-lehden toimittaja Owen Matthews suosittelee, että kysyt kuljettajalta, mitä hän söi aamiaiseksi. Näin varmistut siitä, että kuljettaja todella ymmärtää sinua.

Jokin pienikin yksityiskohta, kuten se kummalla puolella tietä ajoneuvot kulkevat, saattaa pelastaa sinut ikäviltä tilanteilta.

– Minun varmistukseni on ensin katsoa vasemmalle, oikealle ja vasemmalle… Ja taas oikealle, vasemalle ja oikealle, ja vasta tämän jälkeen ylitän kadun, kertoo Adnan R. Khan, jolla on käsitystä vaarallisista tehtävistä sotakirjeenvaihtajana.

"Pidä huolta huolitellusta ulkonäöstäsi"

Huoliteltu pukeutuminen kannattaa huomioida ulkomailla liikuttaessa.

– Yhdysvaltojen ulkopuolella ihmiset oikeasti välittävät, kuinka he pukeutuvat. Kuluneet farkut alentavat sosiaalista statustasi muiden ihmisten silmissä, kertoo David Gross, joka on dokumentoinut kansanmurhan jälkeistä aikaa Balkanilta Irakiin.

– Näytä kunnioitettavalta, ja tota matkallesi mukaan puku, jossa voit mennä illalliselle vaikka suurlähettilään luokse. Et voi koskaan tietää, milloin saat kutsun häneltä, Gross jatkaa.

Matkalla kannaattaa myös tavata paikallisia ihmisiä. Älä koskaan unohda, että matkustaminen on kuin hyvä romanssi. Kunnon perustietämys paikasta on ainakin kymmenen opaskirjan arvoinen.

– Oikeaa matkustamista on mennä virran mukana ja tavata paljon erilaisia ihmisiä ja hyväksyä heidän kutsupyyntönsä. Ei siis kannata seurata täysin suunniteltua reittiä, Wall Street Journalin Lähi-idän toimittaja Hugh Pope muistuttaa.

Studio55/Jonna Jauhiainen

Lähde: Travel+Leisure

Lue myös:

    Uusimmat