Sosiaalityöntekijän puolustus: "Vilja Eerikalta oli vaikea saada tietoja"

- Vilja Eerika oli hiljainen ja puhumaton. Häneltä oli vaikea saada tietoja, sosiaalityöntekijän puolustus lausui. Sosiaalityöntekijä on kymmenen muun virkamiehen tapaan syytteessä virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Oikeudessa puidaan sitä tekivätkö sosiaalityöntekijät, terveydenhoitajat ja lääkärit rikoksia, kun he eivät kyenneet suojelemaan lasta eli rikkoivatko he virkavelvollisuuksiaan. 

Syyttäjä Tuire Tamminiemen mukaan lastensuojelulaki olisi mahdollistanut Vilja Eerikan suojelemisen. Syyttäjän mukaan kyse on siitä miten ihmiset toimivat.

Asianajaja Markku Fredmanin päämies, noin 50-vuotias nainen oli keskeisessä roolissa. Hän tapasi Vilja Eerikaa useasti.

Puolustus kiisti tahalliset rikokset. - Onko virkavelvollisuutta rikottu tuottamuksellisesti? Vaikea kysymys. Se jää oikeuden arvioitavaksi, asianajaja Fredman sanoi.

- Päämieheni on menetellyt siten kuin esimiehet ovat odottaneet, Fredman lausui. 

"Hiljainen ja puhumaton"

Esimerkiksi syyskuussa 2010 sosiaalityöntekijä tapasi tytön, isän ja koulukuraattorin.

- Hän pyrki saamaan tietoja, mutta lapsi oli hiljainen ja puhumaton. Päämieheni katsoi, että koulukuraattorilla oli parempi mahdollisuus saada tietoja

Puolustuksen mukaan poliisille ei ollut esimerkiksi marraskuussa tarpeen tehdä ilmoitusta, koska tyttö oli tuolloin sijoitettuna perhetukikeskukseen.

"Tieto ei kulkenut"

Vilja Eerika kotiutettiin keväällä 2012 keskuksesta takaisin isän huoltoon.

- Laaja verkosto oli tietoinen Vilja Eerikan ongelmista, Fredman totesi.

- Vilja Eerika oli ilmoittanut halustaan jäädä tukikeskukseen psykologille päivää ennen kotiutusta. Tämä tieto ei tullut päämiehelleni.

Äitienpäivä 2012

Tapahtumat tiivistyivät äitienpäivän 2012 alle.

- Päämieheni oli ollut kolme viikkoa lomalla. Lomaltapaluupäivän aamuna oli tiimipalaveri, jossa kukaan ei kertonut koulusta tulleesta lastensuojeluilmoituksesta.

Siinä todettiin Vilja Eerikan ongelmien palanneen kotiinpaluun myötä. Koulu raportoi lapsen olevan ilottomampi ja väsyneempi. Mustelmia ja naarmuja oli ympäri kehoa. Lapsen koulukirjat, reppu ja vaatteet olivat olivat saksilla leikeltyjä.

- Perjantaina ennen äitienpäivää koulusta tuli uusi ilmoitus. Päämieheni kutsui isän luokseen ja tämä tuli puolen tunnin päästä. Isä kertoi, että heidän oli tarkoitus mennä viikonlopuksi isoäidin luokse.

Seuraavalle viikolle oli sovittu tapaaminen lastenpsykiatrin kanssa.

- Päämieheni arvioi, että seuraavalla viikolla saataisiin lisätietoja, Fredman totesi. - Ajatuksena oli palata asiaan silloin.

Isä ja äitipuoli tappoivat 8-vuotiaan tytön viikonloppuna.

Fredman huomautti päämiehensä puolesta vielä, että perhetukikeskus Meripihan loppuraportti ei esittänyt lapsen sijoittamista jatkossa.


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja