Sosiaalinen media avuksi budjettisisustamiseen

Kaipaako kotisi päivittämistä, mutta kukkarossa on vain kuitteja? Sosiaalinen media on täynnä ryhmiä, joiden avulla sisustat kotisi halvalla ja luontoa säästäen.

Kierrättäminen on nykyään äärimäisen helppoa. Ei tarvitse raahautua sunnuntaiaamuna kirpputorille tai työpäivän päätteeksi kierrätyskeskukseen. Facebookin avaaminen ajaa saman asian.

"Annettaan/vaihdetaan/myydään”-ryhmiä on paljon. Vaikka ryhmät on pääsääntöisesti nimetty kaupungeittain, eivät maantieteelliset rajaukset ole tiukkoja ja toimintaa on yli kuntarajojen.

Helsinki kierrättää erityisen aktiivisesti. Lähes jokaisella kaupunginosalla on oma kierrätysryhmänsä. Yksistään Kallio kierrättää-ryhmässä on yli 12 000 jäsentä.

Kierrätysryhmiä on myös tarkennetumpiin tarpeisiin, vaikka kodinkoneiden varaosiin, vintageen tai huonekaluihin ja sisustukseen.

Kuinka kierrätysryhmät toimivat?

Ryhmiä voi etsiä kirjoittamalla Facebookin hakukenttään vaikka sanan ”kierrättää” tai ”vaihdetaan”. Kun sopiva ryhmä löytyy, laitetaan sille liittymispyyntö. Ryhmän ylläpitäjät yleensä hyväksyvät pyynnöt nopeasti.

Ryhmässä jäsenet julkaisevat kuvia tavaroista, jotka haluavat laittaa kiertoon. Kuvan yhteydessä on usein mukana tarkentavaa tietoa esineestä. Samalla kerrotaan missä esine sijaitsee ja vaihtuuko se kädenpuristukseen, kahvipakettiin, vastapalvelukseen vai eurosummaan.

Esineiden vaihto toimii ”nopeat syövät hitaat” -periaatteella. Kierrätyskanavilla on käytössä usein oma slanginsa ja kuvien alle saattaa ilmestyä litania outoja kirjainyhdistelmiä.

Keskustelu saattaa mennä esimerkiksi näin: ”AV laitan YV.” Jonka jälkeen joku kommentoi ”JONO.”

AV tarkoittaa alustavaa varausta, YV taas yksityisviestiä kuvan laittajalle. Yksityisviestissä voi kysellä lisätietoja tai sopia miten ja missä tavara vaihtaa omistajaa. JONO kertoo kiinnostuksesta esinettä kohtaan, mikäli alustavasti varannut ei sitä haluakaan. YP tarkoittaa ylläpitoa, joka valvoo ryhmän toimintaa.

Sosiaalisessa mediassa sohva vaihtuu ruokapöytään, astiasto nojatuoliin ja tv-taso kantoapuun. Asunto päivittyy puhelinta näppäilemällä. Samalla saattaa tutustua naapurustoon.

Lue myös:

    Uusimmat