Sosiaali- ja terveyspalvelujen maksuja päätyy ulosottoon eniten Päijät-Hämeessä, vähiten Pohjanmaalla

Soste tarjoaa ratkaisuksi maksujen huojentamista tai perimättä jättämistä.

Ulosottoon päätyvien julkisten sosiaali- ja terveyspalvelujen sekä varhaiskasvatuksen asiakasmaksujen määrissä on isoja eroja hyvinvointialueiden välillä. Asia ilmenee Suomen sosiaali ja terveys ry:n (Soste) tuoreesta selvityksestä.

Eniten maksuja asukaslukuun suhteutettuna meni ulosottoon Päijät-Hämeessä, jossa viime vuonna ulosottoon tuli vireille yli 40 000 asiakasmaksua. Tämä tarkoittaa 0,24:ää ulosottoon päätyvää maksua yhtä täysi-ikäistä asukasta kohti.

Toisella sijalla on Etelä-Karjala, jossa viime vuonna asiakasmaksuja tuli ulosottoon vireille lähes 19 000 ja kolmannella Keski-Pohjanmaa, jonka vastaava luku on reilut 9 000. Sekä Etelä-Karjalassa että Keski-Pohjanmaalla asukasta kohti suhteutettu luku oli 0,18.

Sosten edunvalvontapäällikön Anne Perälahden mukaan olisi tärkeää selvittää, mistä erot hyvinvointialueiden välillä johtuvat.

– Monilla hyvinvointialueilla on jo nostettu asiakasmaksuja ja samanaikaisesti hallitus on leikannut heikoimmassa asemassa olevien toimeentuloa. On todellisena vaarana, että ulosottojen määrä kääntyy taas muutaman positiivisen vuoden jälkeen nousuun, sanoo Perälahti tiedotteessa.

Sosten mukaan ulosottoon menneiden asiakasmaksujen määrä on tippunut selvästi vuoden 2020 huippulukemista, jolloin ulosotossa oli noin 660 000 asiakasmaksua. Silti ulosotossa on noin tuplasti enemmän asiakasmaksuja kuin 2010-luvun alkupuolella.

Koko maassa ulosottoon sosiaali- ja terveyspalvelujen sekä varhaiskasvatusmaksuja päätyi viime vuonna noin 440 000.

Ratkaisuna perimättä jättäminen?

Asukaslukuun suhteutettuna vähiten maksuja ulosotossa oli Pohjanmaalla, jossa niitä oli alle 7 000 eli 0,05 asukasta kohti. Toisella sijalla oli Lappi ja kolmannella Pohjois-Pohjanmaa.

Koko maan tasolla suurin osa ulosottoon menneistä asiakasmaksuista on juuri sosiaali- ja terveyspalveluista syntyneitä maksuja, Soste kertoo. Näitä maksuja syntyy esimerkiksi terveyskeskus- ja sairaalakäynneistä sekä laitoshoidosta.

Sote-säästöjen pelätään muuttuvan lisäkustannuksiksi 2:20
Katso myös: Sote-säästöjen pelätään muuttuvan lisäkustannuksiksi.

Ratkaisuksi Perälahti tarjoaa maksujen huojentamista tai perimättä jättämistä.

– Hyvinvointialueiden olisi helpotettava maksujen huojentamista huomattavasti nykyisestä tai jätettävä maksut perimättä ihmisiltä, joilla ei ole varaa maksaa palveluista tai jotka voisivat ajautua maksujen myötä vararikkoon. Heitä ovat esimerkiksi perusturvaetuuksia saavat tai pienituloiset ikäihmiset, Perälahti sanoo.

Ulosottoon menneiden asiakasmaksujen määrät käyvät ilmi tilastoista, jotka Soste hankki Ulosottolaitokselta.

Lue myös:

    Uusimmat