Soranottoalue muuntuu Tuusulan asuntomessuiksi

Tuusulan Nummenharjulla parin kilometrin päässä Hyrylästä valmistaudutaan heinäkuun puolivälissä alkaviin asuntomessuihin. Entinen 32 hehtaarin soranottopaikka Tuusulanjärven ja Rusutjärven välisellä harjulla muuntuu siihen mennessä 120 asunnon messualueeksi.

Laadukkaan asuinalueen rakentaminen entiseen sorakuoppaan tärkeälle pohjaveden muodostumisalueelle antoi Tuusulan asuntomessuille aihepiirin kuin ilmaiseksi. Messut näyttävät, miten ihminen korjaa tuhoamaansa luontoa.

Tuusula ei aloita aivan tyhjältä pöydältä. Kolmekymmentä vuotta sitten se sai järjestää maamme ensimmäiset asuntomessut. Silloin messualueena oli Lahelanrinne ja esiteltävänä 45 omakotitaloa, neljä rivitaloa ja asuntohallituksen koetalo.

Hirsirivitalosta Villa 2000 -koetaloon

Messuilla nähdään puurakentamisen uusia tuulia. Puusta rakennetut asuinkorttelit -suunnittelukilpailun viisi toteutusta esittelevät puun mahdollisuuksia.

Uutta ovat myös Tuusulassa nähtävät kaupunkeihin suunnitellut hirsitalot. Honkarakenne pystyttää asuntomessuille kuuden asunnon hirsirivitalon. Honkarakenne aikoo suunnitella pääkaupunkiseudulle hirsirivitaloja noin 200 asunnon vuosivauhtia. Yhtiön hirsitalot rakennetaan keskisuomalaisesta männystä.

Asuntosäätiön toteuttama tapiolamainen Kombi-kortteli edustaa puurakentamista ja uutta arkkitehtuuria. Sen vapaarahoitteisissa taloissa Talo-suorassa ja Talo-kaaressa on 11 asuntoa. Korttelin itäreunan Rivi on asumisoikeusyhtiö, jossa on seitsemän asuntoa.

Asuntomessujen yhdeksi vetonaulaksi on kaavailtu jo viime vuoden puolella esiteltyä Villa 2000 -koetaloa. Ympäristöystävälliseksi, muuntuvaksi ja viihtyisäksi kiitelty 225 kerrosneliön talo on arkkitehti Kai Wartiaisen luomus, jonka asukas voi muokata näköisekseen. Auringosta osittain energiansa saavan Villa 2000 -koetalon rakennuttaa Suomen Asuntomessut. Pääurakoitsija on Skanska Suomi ja yksi rahoittajista Teknologian kehittämiskeskus Tekes.

Rintamamiestalon uusi versio

Rakennusneuvos Olli Lehtovuori on suunnitellut luonnokset, joiden pohjalta lahtelainen yrittäjä Lahden Hirsipiha/Lahden Ecorakenne on valmistanut nykyaikaisen version vanhasta rintamamiestalosta. Tiheille kaupunkimaisille kaavoitusalueille suunniteltu Pihanoppa kaivautuu myös maan alle. Taloon voidaan rakentaa maan alle kellarikerros, joka lisää talon monikäyttöisyyttä. "Eco" valmistajan nimessä tarkoittaa sitä, että yrityksen taloelementtitehdas valmistaa muovittomia puukuitueristeitä taloja, joiden eristemateriaalina on muun muassa pellava.

Yhden-kahden hengen talouksia on muistanut Lemminkäinen, joka on yhdessä materiaalinvalmistajien ja myyjien kanssa rakennuttanut Tuusvillan. Teräsrunkoinen rapattu ja puulla somistettu rakennus on suunniteltu erityisesti suurten ikäluokkien kasvateille, jotka ovat terveitä ja otaksuttavasti vähintään kohtalaisesti toimeen tulevia.

Tuusvillan tontti on 1 200 neliömetriä. Sille on sijoitettu kaksi yksikerroksista rakennusta: asuintalo ja autotalli. Kohteen varsinainen valtti on hyvin suunniteltu puutarha, josta vastaavat maisema-arkkitehdit Matti Liski ja Tiina Perälä.

Kivitalosta haaveileville Tuusula tarjoaa H+H Siporex Oy:n kaksi perinteistä kivitaloa. Sisustusarkkitehti Kaisa Blomstedt on suunnitellut Bau-talon, joka nojaa funktionalismin perinteisiin. Andrea-talon suunnittelija arkkitehti Olli Jokinen on saanut ideansa 1500-luvulla eläneen Andrea Palladion suunnittelemista huviloista ja palatseista. Niille ovat tunnusomaista tilan ajaton selkeys ja yksinkertaisuus.

Lapset ja koirat hoitoon

Tuusulan asuntomessut pidetään 14.7.-13.8. Messuille odotetaan päivittäin 8 000-15 000 kävijää. Lapset ja lemmikit voi jättää messujen ajaksi asiantuntevaan hoitoon, josta peritään pieni maksu.

Messualueella on varauduttu paikoittamaan 4 200 henkilöautoa. Vieraita kuljettaa alueella kuusi messujunaa. Lehtipisteissä myytävät messuluettelot ilmestyvät heinäkuun alussa. Messuluettelo esittelee näyttelyn näytteilleasettajineen, sisustusluettelo kohteiden sisustukset ja pihaluettelo messupihojen suunnittelun lähtökohdat sekä parhaat toteutukset.

Kuvat: Crico Oy

Lue myös:

    Uusimmat