Mainos

Sopu Irlannin ja Britannian rajasta brexitin jälkeen voi syntyä lähitunteina

Irlanti ja Britannia saattavat päästä lähituntien aikana sopuun siitä, millainen raja maiden välille muodostuu Britannian jättäessä Euroopan Unionin.

Sovun löytyminen mahdollistaisi Brexit neuvottelujen etenemisen seuraavan vaiheeseen, jossa neuvotellaan Britannian ja EU:n tulevista kauppasuhteista.

Maanantaina toiveet sovun syntymisestä murenivat sen jälkeen, kun Pohjois-Irlannissa toimiva DUP-puolue romutti sopimusluonnoksen, jonka Britannian pääministeri Theresa May oli neuvotellut Irlannin kanssa.

Tapauksen jälkeen May on tehnyt hartiavoimin töitä saadakseen aikaan sellaisen sopimuksen rajasta, jonka hänen oma puolueensa, EU, Irlanti sekä DUP ovat valmiita hyväksymään.

DUP eli Demokraattinen unionistipuolue on pohjoisirlantilainen puolue, joka ei halua Pohjois-Irlannille erilaista asemaa kuin muulle Britannialle Brexitin jälkeen. Puolueen keskeinen tavoite on säilyttää Pohjois-Irlanti osana Yhdistynyttä kuningaskuntaa.

DUP on ollut huolissaan siitä, että Pohjois-Irlannin ja Britannian välille syntyisi rajasopimuksen myötä uusia kauppaa hankaloittavia esteitä. Puolueen mielestä brexit täytyy toteuttaa Pohjois-Irlannissa samalla tavalla ja samoilla ehdoilla kuin muuallakin Britanniassa.

Pieni DUP sai vaa’ankieliaseman rajaneuvotteluissa sen jälkeen, kun Theresa May joutui ottamaan puolueen mukaan hallitukseen ennenaikaisten parlamenttivaalien jälkeen. Vaaleissa konservatiivipuolue koki vaalitappion ja May joutui ottamaan DUP:n mukaan pysyäkseen vallassa.

Irlannin tavoitteena on puolestaan pitää raja vapaana tarkastuksista ja liikkumista haittaavista tekijöistä. Neuvotteluja on vaikeuttanut se, että Irlanti voi halutessaan estää brexit neuvottelujen etenemisen, jos ratkaisu ei miellytä sitä. DUP taas voi estää sovun synnyn, koska Britannian hallitus on riippuvainen sen tuesta. 

EU-komission tiedottajan mukaan komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker on valmiina tapaamaan Theresa Mayn jo huomenna, jos sopu syntyy.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.