Kelpaako viime hetkien salainen sopimus EU:lle? Pääministeri Boris Johnson julkistaa Britannian uuden brexit-ehdotuksensa tänään

Pääministeri Boris Johnson julkistaa Britannian uuden EU:lle tehtävän brexit-ehdotuksen tänään, Britannian hallitus kertoo. Pääministerin esikunnasta kerrotaan, että Johnsonin esittelemät ehdotukset ovat viimeinen tarjous, jolle ainoa vaihtoehto on sopimukseton EU-ero.

Pääministeri Johnsonin viime hetken ponnisteluja EU-erosopimuksen saamiseksi on vauhdittanut Johnsonin tekemä salainen sopimus hallituskumppaninsa, Pohjois-Irlannin demokraattisen unionistipuolueen (DUP) kanssa. Salaisesta sopimuksesta on uutisoinut muun muassa brittilehti The Guardian.

Rajatarkastuksia ei haluta

Salaisen sopimuksen tarkoituksena on ratkaista Pohjois-Irlannin rajaa koskeva EU:n ja Britannian välinen kiista. Euroopan unioni ei halua kovaa rajaa Irlannin saaren sisälle, koska sen pelätään vaarantavan rauhan Pohjois-Irlannissa.

Britannia taas ei halua kovaa rajaa Pohjois-Irlannin ja muun Britannian väliin, koska se pelkää maan sisäistä hajoamista. Kova raja tarkoittaisi todennäköisesti rajatarkastuksia.

Kylmäävä vastaanotto tiedossa

Johnsonin ja DUP:n solmiman sopimuksen mukaan Pohjois-Irlanti pysyisi maatalous- ja teollisuustuotteiden osalta EU:n sisämarkkinoilla vuoteen 2025 asti. Tämän jälkeen Pohjois-Irlanti saisi itse päättää, noudattaako se EU:n vai Britannian kauppalainsäädäntöä.

Esitys tarkoittaisi, että Irlannilla olisi kaksi rajaa neljän vuoden ajan. The Guardian ennakoi, että Johnsonin esitys saa kylmäävän vastaanoton muista EU-maista.

Britannian on määrä erota Euroopan unionista lokakuun lopussa.

Lue myös:

    Uusimmat