Sonera: Umts-investoinneista 4,3 miljardin euron alaskirjaukset

Sonera ja Telefonica keskeyttävät Saksassa toimivan 3G-yhtiönsä Quamin liiketoiminnan. Markkinoilla Soneran ilmoitus otettiin myönteisesti vastaan ja yhtiön osakekurssi lähti Helsingin pörssissä noin 10 prosentin nousuun.

Sonera vahvisti tänään espanjalaiskumppaninsa Telefonican jo eilen kertoman tiedon, että yhtiöt keskeyttävät Saksassa toimivan 3G-yhtiönsä Quamin liiketoiminnan.

Sonera tekee Saksan ja Italian umts-sijoituksistaan yhteensä lähes 4,3 miljardin euron alaskirjaukset, joiden vuoksi yhtiön raportoitu tulos ennen tuloveroja ja vähemmistön osuutta painuu huhti-kesäkuussa melkein 4,2 miljardia euroa tappiolle.

Soneran kassavirtaan alaskirjauksella ei ole vaikutusta. Soneran vertailukelpoinen tulos koheni kuitenkin merkittävästi ja nousi nyt 78 miljoonaan euroon, kun vuotta aiemmin yhtiö teki 28 miljoonan euron tappion. Yhtiön mukaan kasvu johtui pääosin käyttökatteen paranemisesta.

Alaskirjausten jälkeen Soneran ulkomaisten investointien arvoksi lasketaan yhtiön taseessa enää 72 miljoonaa euroa. Yhtiön nettovelka taas on huhti-toukokuussa tehtyjen omaisuusmyyntien ja kohentuneen kassavirran ansiosta kutistunut hieman yli 2,1 miljardiin euroon.

Toimitusjohtaja Harri Koposen mukaan Saksan-toimintojen keskeytyminen perustuu viimeaikaisiin kokemuksiin maan matkaviestinmarkkinoiden kehityksestä. Jatkossa alaskirjaus parantaa Soneran tulosta, koska Saksan 3G-yhtiöstä ei enää tarvitse kirjata osakkuusyhtiötappiota. Sonera on jo aiemmin ilmoittanut, ettei se aio sijoittaa Saksan osakkuusyhtiöönsä lisää rahaa.

Markkinoilla Soneran ilmoitus otettiin myönteisesti vastaan, sillä yhtiön osakekurssi lähti Helsingin pörssissä noin 10 prosentin nousuun.

Sasi: Soneran umts-lupien alaskirjaus selkeyttää tilannetta

Liikenne- ja viestintäministeri Kimmo Sasi pitää Soneran umts-lupien alaskirjauspäätöstä osakkeenomistajan näkökulmasta tilannetta selkeyttävänä ratkaisuna. Sasi huomauttaa, että alaskirjausten mahdollisuus oli esillä jo viime syksyn osakeannissa, joten siihen on osattu markkinoilla varautua.

-Asiasta mainittiin antiesitteessä ja annin koko mitoitettiin niin, että mahdollinen myöhempi alaskirjaus ei ole ongelmallinen, Sasi toteaa. Ratkaisulla ei ole isompia vaikutuksia Soneraan eikä sen tulevaan kehittämiseen, eikä se vaikuta myöskään vireillä olevaan yhdistymiseen Telian kanssa.

Ministerin mukaan alaskirjauksiin päädyttiin, kun Soneran saksalaisen umts-osakkuusyhtiön enemmistöomistaja Telefonica päätti keskeyttää Saksan 3G-toiminnot. Alaskirjaus on tästä päätöksestä johdonmukainen seuraus ja asianmukaisesti toteutettu toimenpide, Sasi arvioi.

Suomen valtio on Soneran suurin omistaja noin 53 prosentin osuudella. Uudesta Telia-Sonerasta valtio saa 19 prosentin siivun.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat