Sain tuossa viime joulun aikoihin haltuuni edesmenneellä isoäidilläni viihtyneen Nurmesniemen suunnitteleman valurautapadan. Äskettäin koitti se rauhallinen vapaapäivä jolloin pääsin testaamaan sitä. Kyseisen päivän alkupuolella marssin Alkoon puolitoista kiloa marmoroitunutta sisäpaistia repussa ja runsaasti maustettu lihapata mielessä. Ruokajuomaksi olin etsimässä jotain chiliä sietävää, mausteista ja runsaan hedelmäistä punaviiniä, jota en olisi aiemmin nauttinut, korkeintaan maistanut. Pienen pyörähtelyn jälkeen päädyin kalifornialaiseen luomuzinfandeliin.
Muistelin hetken vanhaa sääntöä, joka kehottaa käyttämään ruoanlaitossa samaa viiniä jota ruoan kanssa tarjotaan. Mutta noin 17 euron hintalappu Zinfandelin kyljessä sai jotenkin minut tiedustelemaan myymälän henkilökunnalta suositusta edullisesta ruoanlaittoviinistä, jossa olisi sopivasti väriä ja makua, muttei liikaa tammea, joka taas kasaankeitettäessä saattaa olla hieman dominoivaa. Pataan päätyväksi viiniksi tuomittiin henkilökunnan suosiollisella avustuksella 454507 Altamont Syrah 2000, Mendozan alueelta Argentiinasta, hintaan 6,99 .
Pata hautumaan
Kotiin päästyäni paloittelin paistin 3 cm kuutioiksi ja ruskistin ne padassa suurten sipulilohkojen ja muutaman siitakesienikourallisen kanssa. Lisäsin pataan pari laakerinlehteä, chilipaprikahakkelusta, pippureita, timjamia, muutaman valkosipulinkynnen ja koko komeuden päälle kaadoin edellä mainitun viinipullollisen.
Hauduteltuani lihaa mureaksi useamman tunnin ajan pienellä liekillä, lisäsin sekaan vielä tuota mainiota riista- ja kanttarellifondia sekä makeaa chilikastiketta. Suurustin koko komeuden pienellä määrällä maissitärkkelyspohjaista kastikkeensuurustusvalmistetta jota löytyy nykyään lähes joka kaupassa, kuten myös edellämainittua fondia.
