Somekohu sai hevibaarin perumaan "natsikeikan" Helsingissä – kivahtaa sensuurista

Helsinkiläinen rokkiin ja metalliin erikoistunut ravintola PRKL Club on perunut äärioikeistolaisena tunnetun bändin keikan some-kohun seurauksena. 

Yhdysvaltalaisen yhtyeen Deathkeyn oli määrä esiintyä Kaisaniemessä sijaitsevassa baarissa tänä lauantaina 25. heinäkuuta.

Antifasistinen Varisverkosto kertoi keikasta nettisivuillaan, minkä jälkeen ravintolan Facebook-sivulle alkoi tulvia ihmetteleviä kommentteja. Monet uhkasivat myös boikotoida paikkaa keikan seurauksena.

Baari päätyi julkaisemaan Facebook-sivullaan lehdistötiedotteen, jossa se kertoo keikan perumisesta ja valaisee asian taustoja.

Järjestäjä oli ykstyishenkilö

Tiedotteen mukaan keikan järjestäjä oli yksityishenkilö. Hän oli kertonut ravintolahenkilökunnalle, että kyseessä ovat omat bileet, joihin oli kutsuttu kavereita ja bändejä ulkomaita myöten. Tiedotteen mukaan bileiden kuluja oli tarkoitus kattaa osin pääsylipuilla.

Tiedotteessa todetaan, että suhteettoman suuren mediakohun takia asiaa käsiteltiin usean eri tahon kanssa, ja tapahtuma päätettiin perua.

PRKL ei kuitenkaan niele saamaansa palautetta purematta.

– Koska kuitenkin suhtaudumme varauksellisesti kaikenlaista sensuuria kohtaan, haluammekin seuraavaksi herättää keskustelua siitä, mikä on hyväksyttävää musiikkia ja kuka sen määrittää, tiedotteessa kirjoitetaan.

– Jos jättäisimme buukkaamatta kaikki hieman kyseenalaiset orkesterit, saattaisi metalli-, industrial- ja hardcore-scene jäädä hyvinkin ontoksi.

Ystäviä oikealta ja vasemmalta

Tiedotteessa korostetaan lisäksi, että PRKL on poliittisesti sitoutumaton musiikkibaari. 

– Korostamme edelleen ettemme edusta oikeaa tai vasenta laitaa, mutta asiakkaita sekä ystäviä löytyy molemmilta puolilta. Toistaiseksi kaikki ovat pärjänneet keskenään.

Some-kohusta kertoi ensimmäisenä Nyt.fi, jonka mukaan noise-yhtye Deathkey on levyttänyt levymerkille Satanic Skinhead Propaganda ja kappaleiden nimissä viitataan varsin avoimesti juutalaisvihaan.

Vastaavanlainen kohu syntyi kesän korvalla venäläisbändi Korroza Metallan keikasta, jonka PRKL ensin perui, mutta salli lopulta tietyin ehdoin.

Varisverkoston mukaan tänä lauantaina baarissa piti esiintyä lisäksi kotimaisten yhtyeiden Vapaudenristin ja Goatmoonin, jotka niin ikään tunnetaan äärioikeistolaisista vaikutteista.


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja