Mainos

Somaleja oikeudessa terroriepäilystä

Ruotsin suojelupoliisi arvioi, että ainakin parikymmentä maassa asuvaa somalisyntyistä ruotsalaisnuorta on saanut terrorikoulutusta Somaliassa. Puolet heistä on edelleen harjoitusleireillä. Toissapäivänä kaksi heistä asetettiin Göteborgissa syytteeseen terrori-iskujen valmistelusta.

22- ja 26-vuotiaat miehet osallistuivat syyttäjän mukaan viime vuonna ääri-islamistisen al-Shababin harjoitusleireille Somaliassa, ja takaisin palattuaan he ryhtyivät suunnittelemaan terrori-iskuja Ruotsissa.

- Todisteemme perustuvat pääosin puhelinkuunteluun. Niissä puhutaan edessä olevista iskuista, sanoo pääsyyttäjä Agneta Hilding Kvarnström.

Suojelupoliisi Säpon mukaan ainakin parikymmentä nuorta Ruotsista on viime vuosina lähtenyt Somaliaan. Siellä he ovat saaneet taistelu- ja pommikoulutusta. Osa on palannut Ruotsiin, osa on edelleen Afrikassa.

Turvallisuuspoliisi kaikkialla läntisessä maailmassa on yhä enemmän huolissaan ilmiöstä, sillä länsimaisten passien turvin terroristit voidaan lähettää tehtäviin eri puolille maailmaa. Heitä on vaikea jäljittää.

- He kaikki kokevat osallistuvansa maailmanlaajuiseen taisteluun. Useimmissa tapauksessa omaiset eivät ole tienneet matkustussuunnitelmista Somaliaan. Se on tullut heille täytenä yllätyksenä, kertoo Patrik Peter Ruotsin suojelupoliisi Säposta.

Molemmat syytetyt ruotsalaissomalit kiistävät terrori-iskujen suunnittelun. Toinen heistä myöntää käyneensä Somaliassa, mutta vain sukulaisia ja tuttavia tapaamassa. Syyttäjän mukaan toinen on salakuunnellussa puhelinkeskustelussa kertonut halustaan marttyyrikuolemaan.

(MTV3)

Katso Kari Lumikeron raportti:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.