Solana: USA osallistuu Bosnian rauhanturvaamiseen ensi vuonna

Yhdysvallat on Naton pääsihteerin Javier Solanan mukaan halukas osallistumaan Bosnian rauhanturvaoperaatioon myös ensi vuonna Iforin toimiajan päätyttyä. Solana arvioi Bosnia-Hertsegovinaan jäävän kansainvälisen sotilasjoukon kooksi 20 000-30 000 miestä, joista amerikkalaisia olisi 7 000-8 000.

Solana sanoi toivovansa, että että uusi joukko voisi vetäytyä Bosniasta ensi vuoden loppuun mennessä. Solana tapasi Yhdysvaltain varapresidentin Al Goren eilen. Presidentti Bill Clintonin oli määrä tavata turvallisuusneuvonantajansa tänään ja Washington Post -lehden mukaan hän saattaa ilmoittaa Bosnian-operaatioon osallistumisesta jo ennen huomenna alkavaa lyhyttä lomaansa.

Myös puolustusministeri William Perry sanoi odottavansa Clintonin tekevän pikaisesti päätöksen Yhdysvaltain osallistumisesta operaatioon. Bosnian rauhansopimuksen siviilipuolen toimeenpanosta vastaava Carl Bildt sanoi, että Iforin seuraajan on jäätävä Bosniaan koko kaksivuotisen ylimenokauden ajaksi. Saksan ulkoministerin Klaus Kinkelin mukaan jatkoajan tulisi olla korkeintaan vuoden pituinen.

Suunnitelma rauhan vakiinnuttamiseksi hyväksyttiin

Bosnia-Hertsegovinan kolmihenkisen presidenttineuvoston jäsenet ja Ifor-operaatioon osallistuvien maiden edustajat pohtivat tänään sodan runteleman maan jälleenrakennusta yksipäiväisessä kokouksessa Pariisissa. Osanottajat hyväksyivät 13-kohtaisen suunnitelman, jonka tarkoituksena on vakauttaa rauhanomaiset olot Bosniaan kahden vuoden kuluessa. Suunnitelmaan kuuluvat mm. kahteen otteeseen lykättyjen paikallisvaalien järjestäminen vuonna 1997.

Kokoukseen osallistuivat mm. Yhdysvaltain, Ranskan ja Englannin ulkoministerit, sekä Bosnian presidenttineuvoston jäsenet: muslimien Alija Izetbegovic, serbien Momcilo Krajisnik ja kroaattien Kresimir Zubak.

Yhdysvaltain ulkoministerin Warren Christopherin mukaan apu Bosnian jälleenrakennukselle riippuu serbien, muslimien ja kroaattien halusta noudattaa Daytonin rauhansopimuksen määräyksiä. Tämä koskee mm. oikeutta ihmisten vapaaseen liikkumiseen ja pakolaisten kotiinpaluuta.
-Olemme tehneet osapuolille selväksi, että (YK:n) turvallisuusneuvosto harkitsee pakkotoimia, jos osapuolet epäonnistuvat merkittävästi rauhansopimuksen mukaisissa velvoitteissaan, Christopher sanoi.
Yhdysvaltain ulkoministeri kehotti bosnialaisia myös yhteistyöhön Haagin sotarikostuomioistuimen kanssa, ja ilmaisi tyytyväisyytensä pyrkimyksistä serbikomentaja Ratko Mladicin syrjäyttämiseksi.
(STT-Reuter-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat