Sokeille näkökyky takaisin uuden keinosilmän avulla

Yhdysvalloissa lääkärit ovat kehittäneet maailman ensimmäisen oikeasti keinotekoisen silmän.

Herneenkokoinen pieni videokamera on kiinnitetty keinotekoiseen verkkokalvoon, joka mahtuu silmämunaan. Siitä se välittää kuvia aivoihin näköhermojen kautta.

Keinotekoista Argus-silmää voidaan alkaa käyttämään potilailla 3-5 vuoden kuluttua.

Hankkeen takana on professori Mark Humayanin ryhmä Kalifornian yliopiston Doheny Eye Institutesta. Yhteistyössä Second Sight -yhtiön kanssa se on onnistunut kiinnittämään silmän muun muassa Linda Moorfootille. Moorfoot on ollut sokea yli kymmenen vuotta, mutta uuden "tekosilmän" avulla hän on onnistunut saamaan takaisin osan aiemmasta näkökyvystään.

Moorfootille on annettu silmälasit, joissa on sisäänrakennettu kamera. Kamera on langattomassa yhteydessä naisen silmässä olevaan implanttiin, mikä mahdollistaa yksinkertaisten mustien ja valkoisten värijuovien näkemisen. Moorfootille uusi tekniikka on merkinnyt esimerkiksi hänen lastenlapsiensa näkemistä ja leikkimistä näiden kanssa - asioista, jotka eivät olisi onnistuneet sokeana.

Moorfootille asennetussa Argus-silmässä on 16 elektrodia, mikä antaa hänelle hyvin rakeisen näön.

Käytössä on kuitenkin jo nykyäänkin uudempaa tekniikkaa, joka antaa mahdollisuuden nähdä myös paljon monimutkaisempia kuvia.

Tutkijat kehittävät parhaillaan Argus-silmää, jossa oli jopa 1000 elektrodia, mikä mahdollistaisi jo kasvojen tunnistamisen. Tulevaisuudessa yritetään tuottaa myös keinotekoista silmää, joka voisi erottaa eri värejä.

(MTV3-APTN)

Lue myös:

    Uusimmat