Soininvaara: Suomesta vallattu valtavia alueita

Kuka luonnonvaroistamme hyötyy? 24:47

Osmo Soininvaara kertoo Studio55.fi-ohjelmassa, että suomalainen kaivoslaki on maailmalla täysin ainutlaatuinen. Jos Suomesta löytyy mineraaliesiintymiä, niitä voi hyödyntää kuka tahansa - myös ulkomaiset yhtiöt

Vuonna 2011 tuli voimaan kaivoslaki, joka on ainutlaatuinen maailmassa. Kaivoslaki mahdollistaa sen, että kuka tahansa voi vallata mineraaliesiintymän Suomessa eikä siitä tarvitse vihreän poliitikon Osmo Soininvaaran mukaan edes maksaa mitään.

– Päinvastoin. Kaivosten perustamista tuetaan eri tavoin ja yhteiskunta rakentaa sinne tiet, Soininvaara huomauttaa Studio55.fi-ohjelmassa.

Laki on houkutellut paljon ulkomaalaisia sijoittajia. Suomessa toimii 12 kaivosta, joista kymmenen on ulkomaalaisten omistuksessa.

 Kaivostoimintaa ei ole pakko aloittaa heti, kun mineraaleja löytyy. Yhtiö voi tehdä varauksen maa-alueeseen ja aloittaa malmin etsinnän ja kaivostoiminnan vasta myöhemmin. Suomesta on tällä hetkellä varattu noin Tanskan kokoinen alue.

– Sinun ja minun kannattaisi tämän ohjelman jälkeen perustaa yhtiö ja vallata koko loppu Suomi. Jos joku sattuu täältä jotain löytämään, se on meidän omaisuuttamme, Soininvaara esittää Markku Veijalaiselle.

– Tästähän saa ilmaisen option, että ihan summanmutikassa valtaisi mitä vaan ja mahdollisimman ison alueen.

Soininvaara epäilee, että kun kaivoslakia säädettiin, ei ymmärretty valtauksen arvoa ulkomaalaisille yrityksille. Lähtökohtana oli Soininvaaran mukaan ajatus, ettei Suomessa enää ole paljoa kannattavia esiintymiä. Ulkomaalaisilla yhtiöillä on kutienkin parempi teknologia mineraalien etsimiseen ja lisäksi metallien hinnat nousevat kokoajan.

– Voidaan tehdä valtaus varmuuden vuoksi, jos maailman markkinahinnat nousisivat niin paljon, että laihankin esiintymän hyödyntäminen kannattaa, Soininvaara päivittelee.

Kaivoslaki "hätäratkaisu"

Soininvaaran näkee kaivoslain hätäratkaisuna, joka tehtiin, jotta Suomeen saataisiin työpaikkoja. Hän kuitenkin epäilee, toteutuuko sekään ajatus todellisuudessa. Jos alueelle on tehty kaivosvaltaus, kukaan muu ei saa aloittaa kaivostoimintaa eikä työpaikkoja siis synny, ennen kuin varsinainen kaivostoiminta alkaa.

– Ja sitten kun rakennetaan kaivos keskelle Lappia, eihän se sinne paikallista väestöä tulla palkkaamaan juuri lainkaan, koska sitä ei ole. Eikä kenenkään kannata sinne perheineen muuttaa, koska työtä on joka tapauksessa vaan kymmenen vuotta. Omakotitalo on just saatu valmiiksi, kun kaivos suljetaan.

Lue myös:

    Uusimmat