Soini Sipilän asuntoratkaisusta: En ole koskaan kommentoinut kenenkään kotiasioita

Ulkoministeri Timo Soini ei halunnut kertoa mielipidettään pääministeri Juha Sipilän päätöksestä luovuttaa asuntonsa turvapaikanhakijoiden käyttöön.

– En ole koskaan kommentoinut kenenkään ihmisen kotia koskevia asioita, enkä tee sitä nytkään, Soini vastasi, kun häneltä kysyttiin Seitsemän uutisten lähetyksessä, millaisia ajatuksia Sipilän ratkaisu herättää.

Ulkoministerikokouksen tulokset jäivät laihoiksi

Soini osallistui tänään Luxemburgin ulkoministerikokoukseen, jossa keskusteltiin muun muassa suunnitelmista sijoittaa 120 000 pakolaista Kreikasta, Unkarista ja Italiasta muihin jäsenmaihin. Yksimielisyyttä ei kuitenkaan syntynyt eikä asiassa juuri edetty.

– Suhtautuminen vaihteli jäsenmaiden kesken. Tiedetään, että tilanne on vakava. Pääasia on, että tämä ongelma pitäisi ratkaista siellä lähtömaissa, saada rauha aikaan ja resurssoida niitä pakolaisleirejä, Soini kuvaili.

– Siitä on tietysti erimielisyyttä, miten tätä taakanjakoa tehdään. Itse totesin että Suomen kannan pitää olla johdonmukainen niinkuin se viimeksikin oli. Kaikkien tällaisten päätösten pitää perustua vapaaehtoisuuteen. Ei komissio voi lähteä sanelemaan paljonko kukakin ottaa, vaan päätökset tehdään neuvottelujen ja vapaaehtoisuuden pohjalta.

Balkanin kysymys esillä

Turvallisiksi katsottujen lähtömaiden lista herätti kuitenkin kokouksessa vilkasta keskustelua. 

Ulkoministereiden tulisi lähiaikoina ottaa kantaa siihen, mistä maista saapuvat tulijat eivät lähtökohtaisesti tarvitse turvapaikkaa ja joihin turvapaikanhakijat voitaisiin periaatteessa lähettää takaisin. Tällaisiksi maiksi on etukäteen arveltu ainakin Balkanin maita, joista tuli viime vuonna yli sata tuhatta turvapaikanhakijaa euroalueelle. Erityisesti Kosovo ja Serbia ovat korkealla turvapaikanhakijoiden lähtömaiden listalla.

Soini myöntää, että tämänsuuntaiset asiat olivat pöydällä. 

– En nyt mene mitään maita luettelemaan, mutta sanonpa näin päin, että sellaiset maat jotka ovat esimerkiksi EU:n hakijamaita, sellaiset katsotaan kyllä turvallisiksi maiksi. 

EU:n ehdokasmaita ovat tällä hetkellä Serbia, Montenegro, Makedonian tasavalta, Turkki sekä Islanti. Mahdollisia ehdokasmaita ovat lisäksi Bosnia-Herzegovina, Albania ja Kosovo. Kaikista näistä on tullut viime vuonna EU-alueelle tuhansia turvapaikanhakijoita – Islantia lukuunottamatta. 

Lue myös:

    Uusimmat