Soini jyrähti puhemiesvaalista oppositiolle: "Lapsellista mököttämistä"

Perussuomalaisten puheenjohtaja, ulkoministeri Timo Soini paheksuu voimakkaasti opposition käytöstä puhemiehen vaalissa.

Äänestyksessä tyhjää äänesti 47 edustajaa. Jo eilen SDP kertoi äänestävänsä tyhjää ja tyhjiä ääniä tuli myös RKP:stä. 

– Tämä on lapsellista mököttämistä. Se antaa kyllä oikean kuvan mököttäjistä itsestään. Tämä on ilmeisesti koko kuva nykyoppositiosta, joka ei meinaa millään sulattaa vaalitulosta, eikä sulattaa valintoja, Soini jyrähti MTV:n Uutisten haastattelussa. 

Soinin mukaan oikea osoite arvostelulle olisi ollut hallituksen johtokolmikko, joka ei suostunut vaatimukseen saada puhemiehistöön opposition edustaja. 

– Se on täysin kohtuutonta, että Maria Lohela, joka on edustava, terävä-älyinen ja fiksu puhemies, joutuu tälläisen protestin kohteeksi, johon hänellä ei ole mitään osaa eikä arpaa. Pitää mököttää meille, eikä suunnata sitä eduskunnan instituutioon ja valittavaan puhemieheen. Mököttäjä SDP ja muuten huono häviäjäoppositio. Ei tästä muuta voi sanoa. 

RKP:n edustajat jättivät puhemiesvaalissa tyhjän lapun Maria Lohelan ruotsin kieltä koskevien kielteisten lausuntojen vuoksi. Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Anna-Maja Henrikssonin mukaan Lohela on sanonut, että Suomi voisi olla yksikielinen maa. 

– Hän on julkisuudessa myös lausunut, että ruotsin ei pitäisi olla virallinen kieli. Meidän mielestä puhemieheksi ei sovi sellainen henkilö, joka ei vaali kaksikielisyyttä.

SDP:n eduskuntaryhmä äänesti tyhjää kaikissa puhemiesvaaleissa, koska hallitus ei antanut yhtä puhemiehen paikkaa oppositiolle sen vetoomuksista huolimatta. 

– Kun hallitus itse teki tämän päätöksen, reilumpaa on äänestää tyhjää ja asia voidaan viedä hallituksen voimin läpi, eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman sanoo. 

Maria Lohela sai vaalissa 127 ääntä. Lisäksi perussuomalaisten Arja Juvonen sai vaalissa 10 ääntä ja Pirkko Mattila 4 ja useat edustajat yksittäisiä ääniä. 

Lohelan valinta on herättänyt myös närää hänen aiempien jyrkkien maahanmuuttonäkemystensä vuoksi. SDP:n kansanedustaja Nasima Razmyar sanoi heti valinnan jälkeen Twitterissä, ettei Lohela nauti koko eduskunnan luottamusta.  

– Kunnioitan perussuomalaisten oikeutta puhemieheen, mutta en heidän valintaansa tehtävään, Razmyar kirjoitti.  Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja