Soini: Brexit pakottaa Euroopan unionin uudistumaan

Ulkoministeri Timo Soinin mukaan (ps.) Britannian EU-ero eli Brexit mahdollistaa ja suorastaan pakottaa Euroopan unionin uudistumaan. Hänen mukaansa uudistamistarve on ollut nähtävissä jo pidemmän aikaa.

– Tämä on ollut tuloillaan, että jos ei EU uudistu, niin tilanne menee tällaiseksi. Nyt on viimeinen hetki tehdä niitä muutoksia ja saada aikaan tuloksia, Soini sanoo.

Ulkoministerille Britannian kansanäänestyksen tulos ei tullut yllätyksenä.

– En itseasiassa yllättynyt. Joku sanoi aikanaan, että missä EU siellä ongelma.

Perussuomalaisissa on ollut tyytymättömyyttä liittovaltiokehitykseen, jota on viety eteenpäin eliittivetoisena projektina. 

– Koko ajan on varoiteltu siitä, että kansa ei tue näitä uudistuksia, jossa Brysseliin keskitetään valtaa ja yhä suurempia tulonsiirtoja tapahtuu jäsenmaiden välillä ja yhteisvastuuta rakennetaan, eduskuntaryhmän puheenjohtaja Sampo Terho sanoo. 

Soinin mukaan se, mitä ensimmäisenä tarvitaan, on järkevä taloudenpito.

– Kun Britannia poistuu, niin EU:n budjettia tulee leikata. Ei se voi niin mennä niin, että jäsenmaksut nousee. Kyllä siellä monta vääntämistä on, että uusi valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) pääsee valvomaan vielä monta yötä, Soini sanoo.

EU-ministerivaliokunta linjasi tänään, että unionia on uudistettava ja sen toimintaa parannettava, mutta Suomi ei pidä perussopimusten muuttamista nyt ajankohtaisena.

"Nyt ei ole kiukuttelun aika"

Soini korostaa, että Britannian kansanäänestyksen tulos oli selkeä viesti, joka on hyväksyttävä.

– Britannia on iso, vauras ydinasemaa.  Kun tällainen maa haluaa eroon ja lähtee, niin onhan se nyt aikamoinen määnjäristys, Soini sanoo.

Hän kannattaa rakentavaa eroprosessia, jossa ei nokitella puolin ja toisin.

– Nyt ei ole kiukuttelun, kiusaamisen tai kyynisyyden aika.

– Ymmärrän, että tämä ottaa nyt jossain koville ja sanotaan, että on kaikki auki. Siellä on paljon hyviä elementtejä, nyt vaan täytyy sitkeästi hakea niitä, Soini sanoo.

Suomelle tärkeää on Soinin mukaan muun muassa vapaakauppa-alueen säilyminen. Suomella on ollut Britannan kanssa samanaikaisia toiveita myös vähemmästä säätelystä.  

– Nyt täytyy huolehtia järjestäytyneesti, että Britannia ja EU huomioidaan ja mikä tärkeintä, että Suomi huomioidaan, Soini kertoo.

Seurausvaikutukset muihin jäsenvaltioihin riippuvat hänen mukaansa alkavista neuvotteluista. 

– Jos tulee hyvä diili, se voi rauhoittaa ja viedä painetta pois, mutta taas sitten, jos ei saada, voi muuallakin syntyä painetta, että mekin äänestetään, Soini sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat