Mainos

Suomalaispoliitikot pelkäävät: Britannian Brexit sekoittaisi Euroopan kovalla kädellä

Britanniassa on alkanut kansanäänestys EU-jäsenyydestä. Viimeisimpien mielipidetiedustelujen mukaan EU-jäsenyyden puolustajat ja vastustajat ovat lähes tasoissa.

Suomalaispoliitikot odottavat laaja-alaisia vaikutuksia, jos Britannia päättää lähteä EU:sta. Rahoitusmarkkinoille ja pörsseihin ennustetaan myrskyä. SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne uskoo, että Euroopan kehitys kärsii suuresti, jos Britannia päättää lehteä.

– Jos Brexit tulee, niin varmasti nopeasti tulee myllerrystä finanssimarkkinoilla. Pitkällä aikavälillä se vaikuttaa myös Britannian talouskasvuun. On sillä luonnollisesti vaikutusta myös europpalaiseen kehitykseen ihan ulko- ja turvallisuuspolitiikasta lähtien. EU:n asema tulee muuttumaan, Rinne povaa. 

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkänen pelkää, että Euroopan talous taantuu pahemman kerran, jos Britannia eroaa EU:sta.

– On olemassa vakava riski rahoitusmarkkinoiden ylireagoinnista, jos Britannia lähtee EU:sta. Nyt on ollut vähän osakekuplaa ilmassa, joten ei-tuloksen myötä aika moni sijoittaja saattaa lähteä myymään osakkeitaan ja silloin voi aiheutua aika musta kesäkuun loppu ja heinäkuu tähän rahoitusmarkkinatilanteeseen. Euroalueen elpyminen on kaikkiaan niin haurasta. Tässä on aika paljon pelissä, Mykkänen sanoo.

"Briteillä on nyt valta päättää" 

Perussuomalaisten ryhmänjohtaja Sampo Terho pelkää, että Britannian mahdollinen lähtö voisi vahvistaa EU:n liittovaltiokehitystä.

– Jos Iso-Britannia lähtisti, niin suurin vaikutus olisi siinä, että reformilinja, joka on halunnut EU:n uudistamista, kärsisi aikamoisen iskun. Ainoa suurvalta eli Britannia on ajanut EU:n uudistamista entistä kevyemmäksi ja vähemmän byrokraattisemmaksi, ja nyt se lähtisi pois, Terho perustelee. 

Elinkeinoministeri Olli Rehn puolestaan korostaa, että britit ovat nyt paljon vartijana.

– Briteillä on iso vastuu omasta ja Euroopan tulevaisuudetsa. Tottakai toivon, että enemmistö äänestäisi sen puolesta, että Britannia jäisi EU:hun. Tämä on brittien käsissä ja siihen ei enää ulkopuolelta kovin paljon voi vaikuttaa.

Britannian kansanäänestys päättyy kello 22 paikallista aiaa eli klo 24 Suomen aikaa. Varmoja äänestystuloksia on saatavilla huomenaamuna.

1:53

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja