Soiko juhannuslistallasi Valvomon Mikä kesä? 15 vuotta sitten ilmestynyt kesäralli siivitti yhtyeen hetkeksi jättisuosioon ja poltti bändin loppuun – näin heillä menee nyt

4:42
Katso Valvomo-yhtyeen laulajan erikoishaastattelu!

Valvomo dominoi suomalaisia soittolistoja täysin vuonna 2006 kesähitillään Mikä kesä? mutta vaipui hiljaiseloon suurmenestyksen laannuttua.

Juhannus on täällä taas, ja monille suomalaisille keskikesän juhla tarkoittaa pikemminkin kesän alkua, kun lomakausi käynnistyy toden teolla ja monet meistä lompsivat nauttimaan kesähelteistä ja huolettomasta vapaudesta.

Useiden juhannusta säestää todennäköisesti kappale, joka on erittäin tuttu lähes kaikille: Valvomo-yhtyeen Mikä kesä?, joka viettää tänä vuonna 15-vuotissyntymäpäiväänsä.

Vuonna 2006 Mikä kesä? räjäytti radioiden soittolistat ilmestyessään ja on sittemmin äänestetty moneen otteeseen yhdeksi kaikkien aikojen kesäbiiseistä. Joillekin tuttu kesäralli on varma ja lämmin suven sekä loman merkki, toisille taas sietämätön korvamato.

Vuoden 2006 kuumana kesänä Mikä kesä? siivitti Valvomon hetkeksi päätähuimaavaan suosioon, mutta vuosiin yhtyeestä ei ole kuulunut käytännössä mitään. Mitä Valvomolle siis tapahtui?

Tiivis iskuryhmä lähti omille teilleen

Yhtyeen laulaja Alex ”Setä” Keskitalo, 40, ajaa tottuneesti itse rakentamallaan sähköpyörällä kotipaikkansa Helsingin Lauttasaaren rantaan. Nykyään hän elää rauhallista perhearkea puolisonsa sekä 5-vuotiaan poikansa kanssa, mutta Keskitalolla on kuitenkin erittäin monia rautoja tulessa.

Sähköpyörien rakentamista, tietokoneohjelmointia, kryptojen jännittämistä, auringonottoa, niittykukkien salaa viljelyä muiden tonteille, mies luettelee. Töiden vastapainoksi harrastuksia, joihin lukeutuu yhä myös musiikki – mutta nimenomaan ainoastaan harrastuksena.

– Olen ikään kuin eläkkeellä musiikista, Keskitalo naureskelee.   

Valvomon muut jäsenet Jaakko Teittinen, Ville Sjöblomsekä Markus Lindenovat myös jatkaneet omille elämänpoluilleen. Toisten elämään musiikki kuuluu edelleen vahvasti, toisten taas vähemmän. Keskitalon mukaan yhteydenpito vanhoihin bändikavereihin vaihtelee.

– Silloin oltiin kyllä aika tiivis iskuryhmä. Mutta sekin on semmoista, kun kaikki ihmiset on aika erilaisia, niin jos laitetaan tarpeeksi pitkäksi aikaa bändipakuun jännittyneessä, paineistetussa tilassa, niin kyllä siinä saa tarpeeksi toisistaan vähäksi aikaa kuitenkin.

– Semmoisiin se vähän sitten loppuikin, kun ei ollut pakko olla siellä samassa purkissa enää. Sitten se vähitellen hiipui, muistakin syistä. Harvojen ihmisten kanssa tulee vietettyä niin monta tuntia aikaa elämästä kuitenkaan.

Viimeksi bändin jäsenet ovat soittaneet yhdessä Valvomona vuonna 2011, kymmenen vuotta sitten. Keskitalo vitsailee, että ehkä joskus bändi tekee comebackin hologrammeina jonkun esimerkiksi jonkun festarin lavalla. Toistaiseksi kukaan jäsenistä ei ole kuitenkaan toivonut yhteen paluuta.

Kesähitin suosio ei jättänyt rauhaan

Jo vuonna 2006 Mikä kesä? saavutti oman rajansa Keskitalon mielessä. Kun Valvomo ajeli pitkin kesää keikalta toiselle ympäri Suomen, soi kappale omien keikkojen lisäksi kaikilla suomalaisilla radiokanavilla. Aina, kun tutut sävelet kuuluivat radiosta, vaihdettiin bändipakussa kanavaa. Tai parhaassa tapauksessa koko radio kiinni, jos kappale kummitteli bändiä kanavalta toiselle.

Kappaleen menestys aiheutti ristiriitoja yhtyeen sisällä sekä paineita tulevaa ajatellen.

– Kuitenkin tavallaan pidettiin itseämme sillä tavalla uskottavina taiteilijoina, ennen tuotaa Mikä kesää? Niin kyllä vähän otti itseensä siitä, että ketkä tykkäsivät siitä biisisistä, niin ne määrittelivät sen biisin. Mutta ei se oikeasti ole artistin hallussa, että kuka biisistä tykkää. Siitä tuli sillä tavalla paineita kaikkiin suuntiin, piti tehdä mahdollisimman erilaista kuin Mikä kesä?, mahdollisimman samanlaista kuin Mikä kesä?

Keskitalo on kuitenkin yhä sitä mieltä, että kesähitti kannatti tehdä ja hänen mielestään se on edelleen hyvä kappale. Keskitalo joutuikin itse asiassa aikoinaan taistelemaan Mikä kesän? puolesta, sillä levy-yhtiö ei aluksi uskonut sen mahdollisuuksiin menestyä. Keskitalo uskoi alusta alkaen siihen, että kappaleella olisi valtava potentiaali olla vuoden kesähitti – ja niin kävikin.

Bändin sisällä räjähdysmäistä suosion kasvua ei kuitenkaan varsinaisesti toivottu.

– Ei oikeasti haluttu semmoista megahittiä siitä, kun se tavallaan pilaisi sellaisen tasaisen bändin uranousun ja bändi palaisi siitä äkkiä loppuun. Ja no silleenhän siinä sitten kävi. Eihän tommoisia asioita voi oikeasti hallita, asiat tapahtuvat niin kuin ne tapahtuvat. Sitten eletään niiden korttien kanssa mitä jaetaan.

Ahkerimpaan aikaan Valvomo heitti noin 20 keikkaa kuukaudessa. Rikastumaan bändi ei kuitenkaan päässyt, sillä Keskitalon mukaan suurin osa keikoista olivat tavalla tai toisella ilmaisia, ja lopulta hänen laskujensa mukaan bändin jäsenille jäi käteen noin 75 euroa per keikka. Palkkioilla sai juuri ja juuri maksettua Espoon Otaniemen opiskelija-asuntolan vuokrakämpän, jonka sijainnin innokkaimmat fanit jopa selvittivät joskus.

– Ne meni sinne rappukäytävään nukkumaan ja odottamaan, että milloin tulen jostain. Sitten mun piti hiipiä niiden nukkuvien fanien yli sinne Otaniemen asuntolaan, laittaa ovi kiinni ja odottaa seuraavana päivänä aika pitkään, ennen kuin kehtaa mennä ulos.

Valvomon jäsenet ottivat Keskitalon mukaan soittamisen vakavasti, eikä keikkamatkoilla juuri tullut riehuttua.

– Oltiin kyllä aika kunnollisia, oltiin ihan streittareita silloin. Otettiin tämä homma ihan tosissaan, ehkä jopa vähän liian tosissaan välillä. Ei ole heitetty mitään telkkareita hotellien ikkunoista. Se oli semmoista oikeaa, rehellistä työntekoa, joka loppuvaiheessa muistutti liiankin paljon rekkamiehen elämää.

– Oli samat maantiet ja Lahti-Helsinki-väli tuli niin tutuksi, se oli aina sellainen loppusuora treenikämpälle Helsinkiin. Ihan liikaa kilometrejä.

Ässä hihassa

Mikä kesä? -menestyksen myötä Valvomon muu materiaali jäi ikäväkseen kesähitin lähes täydelliseen varjoon. Valvomon repertuaarista löytyy myös vahvasti kantaa ottavia kappaleita, mutta ne eivät juurikaan saaneet huomiota kesähitin menestyksen myötä.

– Kun Mikä kesä? meni niin kuin se meni, niin me saatiin siinä semmoinen vapari, että nyt saa melkein iskeä miten haluaa. Sitten otettiin se Ensimmäinen kaiken ottaa siihen tokaksi sinkuksi, ja se oli semmoinen omaisuuden olemusta pohtiva ajatelma. Sen verran sitä sitten sai osallistua yhteiskunnalliseen keskusteluun, mutta se Mikä kesä? oli vähän niin kuin sen hinta.

Nykyään Valvomo on Keskitalollekin lähinnä muisto vain, eikä laulajaa enää juuri tunnisteta suosikkihitin laulajaksi. Keskitalo ei enää muista tarkalleen, milloin on viimeksi laulanut itse Mikä kesän? mutta muistaa sen tapahtuneen karaokessa.

Keskitalo myhäilee naureskellen, että menneisyys on kesähittinikkarina on hänelle kuitenkin tavallaan toisinaan pieni ässä hihassa.

– Jonka voi joskus ottaa esille, tyyliin ettekö tiedä kuka mä oon, Keskitalo vitsailee.

Juhannuksena Mikä kesä? todennäköisesti raikaa useissa juhlahulinoissa, eikä Keskitalo ole siitä pahoillaan. Hän kehottaa juhannusjuhlijoita viettämään mahdollisimman paljon aikaa ulkona nauttimassa auringosta sekä toisistaan. On hyvä myös muistaa, ettei mene juhannuksena yksin uimaan ja some kannattaa Keskitalon mukaan ehdottomasti laskea välillä käsistä alas.

– Kyllä voin yhden neuvon antaa ihmisille, että mene ulos katsomaan, mikä sää.

Videot

Uusimmat

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja