Sofia Zidan rakkaus esiintymiseen roihahti Tenavatähti-kilpailun kokemuksen myötä – työstää nyt soololevyä, jolla soittaa myös Andy McCoy

Sofia Zida kertoo levynteosta Andy McCoyn kanssa 2:17
Videolla Sofia Zida kertoo, kuinka hänen soololevynsä työstäminen on edennyt ja millaista työskentely on ollut hänen hyvän ystävänsä Andy McCoyn kanssa

Sofia Zidan soololevy on tarkoitus julkaista loppuvuodesta.

Taiteilija-muusikko Sofia Zida, 39, julkaisee juhannusaattona 23. kesäkuuta uuden kappaleen nimeltään Leave. Zidan mukaan kyseessä on voimabiisi, joka kertoo parisuhteista: siitä, miten toinen osapuoli haluaa sitoutua ja tahtoo yhteisen elämän, kun toinen taas ei. 

– Sitten se toinen osapuoli huomaa, että nyt pitää jatkaa matkaa, ja tuntuu vähän myös siltä, että oliko tämä suhde valhetta. Sitten saa sen voiman jatkaa sitä omaa elämää, Zida kuvailee. 

Uusi kappale on osa Zidan tulevaa soololevyä, joka julkaistaan loppuvuodesta. Kesä on kulunut ja tulee kulumaan Zidan mukaan pitkälti sitä työstäessä. Levy tulee Zidan mukaan olemaan tyylillisesti todella monipuolinen, sillä sillä tullaan kuulemaan musiikkilajeja laidasta laitaan: mukana on hänen mukaansa muun muassa pop-rockia, reggaeta sekä afro- että lattariviboja. 

Levynteko on Zidan mukaan hyvällä mallilla ja aikataulussa. Hän kertoo tekevänsä itse pitkälti levynsä sävellykset sekä sanoitukset, mutta työstää niitä myös yhdessä ystävänsä ja isähahmonsa, muusikko Andy McCoyn  kanssa.

Zida kertoo, että McCoyn kanssa työskentely on hänelle helppoa. Hän kuvailee olevansa itse hyvin nopeatempoinen ihminen, jolla ideat puplahtelevat tuon tuosta. McCoy sen sijaan nappaa Zidan mukaan nopeasti kiinni siitä, mitä hän tarkoittaa ja haluaa. 

– Hän hiffaa, niin on helppoa tehdä sitä. 

McCoy, 60, on tunnettu varsinkin Hanoi Rocks -yhtyeen kitaristina. Hän on Zidan mukaan auttanut tätä todella paljon sekä uralla taiteilijana että muusikkona. McCoy myös soittaa kitaraa Zidan koko levyllä, muun livebändin mukana. 

Työteon ulkopuolella Zida ja McCoy soittelevat toisilleen aktiivisesti ja vaihtavat kuulumisensa ruotsiksi, joka on Zidan kotikieli ja myös Tukholmassa aikoinaan vuosikausia asuneelle McCoylle luonteva.

Vaikka McCoy on legendaarista rock-historiaa tehnyt suomalaismuusikko, näkee Zida hänet töitä tehdessä ennen kaikkea hyvänä ystävänään. 

– Olen tuntenut hänet niin pitkään ja minulle hän on aina ollut vähän sellainen faija-hahmo. 

– Onhan hän todella lahjakas ja opettanut minulle esimerkiksi paljon bisneksestä. Olen tosi kiitollinen. 

Zida ja McCoy on nähty yhdessä keikkalavoilla muun muassa McCoyn 60-vuotisjuhlakiertueella, ja seuraavaksi olisi Zidan omien keikkojen aika.

– Varmaan Andy siellä vierailee. 

Monipuolista luovuutta

Musiikinteko muiden taiteiden rinnalla on tuntunut Zidalle luontaiselta aina. Hän aloitti laulamisen ja soittamisen jo 7-vuotiaana, ja vuonna 1992, ollessaan 8-vuotias, Zida osallistui Tenavatähti-kilpailuun. Hän esitti kappaleen Den glade vandraren, ja eteni kilpailussa semifinaaliin. 

Zida kertoo muistavansa, kuinka ensimmäisen Tenavatähti-kilpailun oli tokaissut äidilleen haluavansa "mennä tuonne ensi vuonna". Ja niin seuraavana vuonna kilpailua varten äänitettiin ja lähetettiin kasetti, jonka myötä hän pääsi kuin pääsikin mukaan. 

– Sehän oli iso juttu silloin, kun asui Vaasassa mikä oli pieni paikka, ja se järjestettiin isossa Helsingissä. Muistan sen edelleen, että jännitti ihan kauheasti ja heilutin sielläkin hattua! Olen aina ollut hattuihminen ja sielläkin minulla oli hattu. Mutta nyt kun katson sitä, niin mietin, että herran jumala. Vaikka mahtava kokemushan se oli, Zida nauraa. 

Siitä lähtien Zida on läpi elämänsä esiintynyt, eri tavoin. Tällä hetkellä levynteon lisäksi Zidalla on myös kaksi taidenäyttelyä ja hän tekee myös kustomoituja hattutilauksia. Hän pohtii olevansa todella kiitollinen siitä, että kykenee toteuttamaan itseään ja tekemään taidetta sen monissa eri muodoissa. 

– Mutta on sen eteen tehtykin töitä.

Lisäksi tällä hetkellä Zidan elämään kuuluu vahvasti myös jalkapallo: hänen 11-vuotias poikansa on lajin intohimoinen harrastaja, ja suuri osa myös Zidan kesästä kuluu jalkapallokenttien laidalla. 

– Siis tykkään niin ja nautin katsoa niitä (pelejä), olen ihan innoissani! Sieltä saa makkaraa ja kahvia ja voi istuskella viltin kanssa, jumpata välillä ja pelata vähän korttia välissä kun on tauko. Diggaan siitä niin paljon ja todellakin tuen poikaani siinä, kun hän niin rakastaa fudista ja tykkää pelata. 

Zidan mukaan hänen lapsensa on osoittanut myös kiinnostustaan sekä taiteita että musiikkia kohtaan. 

– Viime kesänä hänellä oli tällainen vaihe, että teki graffiteja tosi paljon. Hän on aina piirtänyt, ja on todella hyvä piirtämään itse asiassa, tosi hyvä. Ja sitten hän soitti rumpuja. Kyllä hänellä on rytmitajua, ja on hyvä käsistään. Kyllä hän niitäkin välillä edelleen, mutta nyt se jalkapallo, se on se juttu

Vaikka Zida itse toteuttaa itseään monipuolisesti, hän tunnustaa, että haaveissa olisi yksi asia, jonka myötä toivoisi joskus pääsevänsä haastamaan itseään. 

– Haluaisin ihan hirveästi päästä joskus mukaan Tanssii Tähtien Kanssa-ohjelmaan. Koska en ole enää vuosiin aktiivisesti tanssinut, niin olisi ihanaa kokeilla, että onko ne taidot vielä tallella, pystyykö ja taipuuko sinne tai tänne, se olisi ihana kokemus. 

– Mutta musiikillisesti ja taiteellisesti, niin maailma on auki. Sitä kohti!

Yllä olevalla videolla Sofia Zida kertoo soololevynsä teosta.

Alla Zida kertoo, kuinka koki ystävänsä Andy McCoyn Yökylässä Maria Veitola -ohjelmasta nousseen kohun. 

Sofia Zida kertoo, kuinka koki ystävänsä Andy McCoyn Yökylässä-kohun 1:17

Lue myös:

    Uusimmat