Mainos

Sofi Oksasen uutuus pureutuu julmuuteen – "naisilta viedään hiukset päästä väkivalloin"

Suomen viime vuosien menestynein kirjailija Sofi Oksanen juhlii tänä iltana uuden romaaninsa julkaisua tavalla, jota kirjailijoilta ei ole Suomessa totuttu näkemään.  

Aleksanterin teatterin yleisöjuhla Helsingissä on loppuunmyyty. Ohjelmassa ovat mukana muun muassa burleski-shown tanssijat sekä kansanedustaja Pekka Haavisto, joka keskustelee Sofi Oksasen kanssa uuden romaanin harvinaisista teemoista.

Tällä kertaa Oksanen ei kuvaa Viron tai sodanajan historiaa, mutta ihmisen julmuus ei jätä kirjailijaa rauhaan tälläkään kertaa.

Norma-romaani kertoo länsimaisen ihmisen mahdollisuuksista ostaa kauneutta tai jopa lapsia kehitysmaiden köyhyyttä hyväksikäyttäen. Teemoina ovat hiusbisnes sekä kohdunvuokraus.

– Näistä ei Suomessa juuri tiedetä eikä siksi puhutakaan, kertoo Oksanen MTV:n haastattelussa. 

Kohdunvuokraus on meillä laitonta eikä aitojen pidennyshiusten alkuperää kysellä.

– Olen sitä mieltä, että kohdunvuokraus tulisi laillistaa Suomessa. Tällaisten asioiden laittomana pitäminen edistää aina laitonta ihmiskauppaa, napauttaa Oksanen.

Hiusten pidennys jo koko kansan huvia

Aitojen hiusten kauppa on puolestaan maailmalla miljardien dollarien bisnes ja perustuu usein ryöstelyyn.

– Naisilta viedään hiukset päästä väkivalloin. Tai he myyvät tukkansa köyhyydessään muutamalla dollarilla ja sitten se kaupataan eteenpäin sadoilla dollareilla, kertoo Oksanen kirjansa taustoista.

Pidennysten suosio on kasvanut maailmalla viime vuosina räjähdysmäisesti. Tekniikka on kehittynyt ja hiukset ovat yhä halvempia. Lama on vain lisännyt tällaista ehostamisen tarvetta.

– Hiusten pidennys ei ole enää  varakkaiden huvia, vaan se on mennyt läpi yhteiskuntaluokkien, kuvailee Oksanen.

Pidennysten yleistyminen on suunnilleen sama asia kuin hiusvärien tulo aikanaan – ettei tarvinnut enää teelehdillä värjätä. Vaikkapa briteissä pidennysbisnes on paisunut 70 prosenttia muutamassa vuodessa.

Trillerin aineksia

Oksasen uusi romaani Norma on sukutarina, joka tapahtuu pääosin Suomessa. Ajoittain trilleriltäkin maistuvaan teokseen sekoittuu Itä-Euroopan hiusmafia ja päähenkilön suvun tulenarka menneisyys.

Norma Ross -nimisen nuoren naisen elämä pyörii kampaamon ympärillä. Norma alkaa selvittää edesmenneen äitinsä tekoja – sekä nimenomaan sitä, mistä myytävä tukka tulee.

Pitäisikö asiakkaiden alkaa kysellä mistä hiusjatke on peräisin, vähän samaan tapaan kuin ruuan perään?

– Suomessa kampaamot ovat aika voimattomia. On myytävä sitä, mitä ylipäätään saa, tuumii Oksanen.

”Hiukset ovat hauska harrastus”

Sofi Oksanen saapuu lehdistötilaisuuteen upeassa vihreässä mekossaan ja hiukset hänen tyyliinsä uskollisesti ehostettuina.

Aleksanterin teatterin lämpiössä on myös näyttely hänen juhlamekoistaan.

– Hiusala on minulle tuttua.  Hiukset ovat minulle harrastus. Se on hauskuutta ja huvittelua. Mutta minä käytän jatkeina enimmäkseen muovia, hän naurahtaa.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja