Mainos

Söderman: EU:n virkamiehillä sananvapaus

EU:n komission virkamiehillä on vapaus esittää mielipiteitään, sanoi Euroopan oikeusasiamies Jacob Söderman tänään. Hänen mukaansa EU:n komission tulisi antaa viralliset ohjeet siitä, miten sananvapaus ja virkamiesten henkilöstösääntöön kirjatut velvollisuudet saadaan tasapainoon.

Oikeusasiamiehen mukaan ohjeet antaisivat EU:n virkamiehille mahdollisuuden ennakoida tekojensa seurauksia. Ne tukisivat myös Euroopan ihmisoikeussopimuksessa ilmaistua vaatimusta siitä, että sananvapauden rajoittamisen tulee olla "laissa säädetty".

Söderman on ottanut kantaa virkamiesten sananvapauteen sen jälkeen kun komission jäsen Erkki Liikanen ojensi ruotsalaista komission virkamiestä Magnus Lemmeliä ja muistutti tätä virkamiesten velvollisuudesta olla pidättyväisiä.

Lemmel, joka on komission teollisuusosaston varapääjohtaja, arvosteli mm. komission byrokraattisia työskentelytapoja. Komissio ei ryhtynyt kurinpitotoimiin Lemmeliä vastaan. Henkilöstöasioista vastaava Liikanen tyytyi vain muistuttamaan tätä kirjeitse virkasäännön mukaisista velvollisuuksista.

Virkasäännössä sanotaan mm., että "virkamiehen tulee pidättäytyä kaikista sellaisista toimista, erityisesti virallisista julkilausumista, jotka voivat vaikuttaa hänen asemaansa". Söderman ei aio jatkaa Lemmelin tapauksen tutkimuksia, koska hän ei ole saanut näyttöä siitä, että kyse olisi ollut hallinnollisesta epäkohdasta.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.