SM-liigayllättäjä Pelicans teki kesällä jättihankintoja – toimitusjohtaja paljastaa nyt totuuden pelaajabudjetin roimasta kasvusta

Pelicansin toimitusjohtaja Lauri Pöyhönen: "Viime kevät näkyy myös tuloksessa, menimme oikeaan suuntaan" 4:25
Pelicansin toimitusjohtaja Lauri Pöyhönen: "Viime kevät näkyy myös tuloksessa, menimme oikeaan suuntaan"

Jääkiekon SM-liigan viime kauden yllättäjä Pelicans teki loistojälkeä myös talouspuolella. Pelicans-konsernin (Lahden Pelicans Oy:n ja Pelicans Ravintolat Oy:n) yhteenlaskettu liikevaihto oli päättyneellä tilikaudella (1.5.2022–30.4.2023) 10 220 529 euroa. 

Konsernin liikevaihto nousi edellistä tilikaudesta (2021–22) lähes 3,3 miljoonalla eurolla.

Liikevaihdon kasvuun ja positiiviseen tulokseen vaikuttivat erityisesti seuran urheilullinen menestys sekä organisaation liiketoiminnan ”kokonaisvaltainen kehittyminen”. Pelicans oli Liigan yllättäjäseura, kun se eteni vastoin odotuksia aina finaaleihin asti. Siellä Tappara oli parempi voitoin 4–1.

Pelicans-konsernin liikevaihto kohosi ensimmäistä kertaa yli 10 miljoonaan euroon.

– On totta kai hienoa tehdä historiallisia juttuja, mutta nyt rima on entistä korkeammalla, Pelicansin toimitusjohtaja Lauri Pöyhönen sanoo MTV Urheilulle.

– Urheilu toimi, mutta onnistuimme hyvin myös ravintolabisneksen puolella. Lippukauppa kävi hyvin ja saimme yhteisöä liikkeelle, mutta samaan aikaan alisuoritimme kumppanimyynnin puolella. Asetimme sinne todella kovat tavoitteet, emmekä päässeet niihin. Sen takia olemme tehneet nyt tiettyjä osaamisinvestointeja, Pöyhönen jatkaa.

Pöyhönen muistuttaa, että viime kauden menestymisen suurin hyöty mitataan vasta nyt alkaneella tilikaudella.

Hankinnat ja roima kasvu

Pelicans on tehnyt kesän aikana myös huomattavia pelaajainvestointeja. Joukkueeseen ovat saapuneet muun muassa kovan luokan paluumuuttaja Ryan Lasch, Leijonien MM-kultavahti Jussi Olkinuora, huippuhyökkääjä Patrik Carlsson ja Pohjois-Amerikasta Suomeen siirtyvä Filip Král

– Lähdemme kauteen ihan ennätyspelaajabudjetilla. Joukkuetta joutuu varmasti vielä vahvistamaan matkan varrella, jos ja kun mennään keväällä pitkälle. Se luo haasteen: meidän on pakko tuoda resursseja lisää eli meidän pitää kasvattaa liikevaihtoamme, Pelicansin toimitusjohtaja Pöyhönen ynnäilee.

Mitä ennätysviittaus tarkoittaa konkretian tasolla?

– Pelaajabudjetti on tällä hetkellä 2,65 miljoonaa (euroa), Pöyhönen kertoo.

– Siinä on satojen tuhansien eurojen kasvu edelliskauteen nähden. Puhutaan ihan merkittävistä summista. Tuo taas tarkoittaa sitä, että meidän pitää saada vastavetoista kasvua talouslukemien yläriveille, Pöyhönen jatkaa. 

Juttu jatkuu kuvan alla.

Merkittävä kysymys pinnalla

Pelicansin liiketoiminnan kaikista suurin haaste liittyy sen toimintaympäristöön. Vaikka seura on pyrkinyt kehittämään nykyistä kotipyhättöään Isku Areenaa, se on jäänyt auttamatta kehityksessä jälkeen.

– Meillä taitaa olla pienin halli koko Liigassa. Se taas tarkoittaa sitä, että infran kautta konvertoitava liikevaihto on ihan eri tasolla kuin mitä se on esimerkiksi Tampereella, Pelicans-pomo Pöyhönen myöntää.

Millaista dialogi on ollut kaupungin kanssa halliasian suhteen?

– Menemme siinä koko ajan eteenpäin. Isoin ongelma on tietenkin raha, mikä pitäisi löytää jostain. Mutta joku päätös tähän on saatava. 50 vuotta on miehelle hyvä ikä, mutta tällaisessa rakennuksessa se tarkoittaa sitä, että korjausvelkaa on syntynyt aika lailla vuosien varrella. Halli alkaa olla tiensä päässä, Pöyhönen sanoo Isku Areenan ytimestä.

– Pöydällä on kaksi vaihtoehtoa: joko iso saneeraus tai uusi halli. Emme huuda jäähallin perään, vaan nykypäivänä pitää puhua monitoimiareenasta. Jos miettii esimerkiksi viime kevättä, niin olisimme täyttäneet tällä talousalueella 10 000 ihmisen hallin. Se on varmaan se harjanne, missä mennään, Pöyhönen laskeskelee. 

Pelicansin uusi kausi käynnistyy toden teolla tänään torstaina, kun se kohtaa CHL:n avausottelussa ruotsalaisen Växjö Lakersin. 

Lue myös:

    Uusimmat